Metro-portal.hr

objavljeno 24.04.2012. 14:39:00
UMIJEĆE MOGUĆEG

Što odgovoriti na pet nedopuštenih pitanja na razgovoru za posao

Pogledajte kako izbjeći direktan odgovor na ova nedozvoljena pitanja, a istovremeno ostaviti dojam da ste potpuno predani dobivanju nekog posla

Fotografija vijesti

Nalazite se usred razgovora za posao s poslodavcem iz snova. Sve što se do sada radili u karijeri, sav trud, znoj i odricanje doveli su vas upravo do ove točke, gdje ste konačno dovoljno obrazovani i kvalificirani da preskočite i ovu zadnju profesionalnu prepreku do vrhunske karijere. Uspješno ste izbjegli sva klasična trik pitanja i sve zamke koje vam je potencijalni budući poslodavac postavio i predstoji vam još samo stisak ruke uz klasično: „Možete li početi u ponedjeljak?". U tom trenutku vam poslodavac onako usputno dobacuje: „Recite mi, planirate li imati djecu u skoroj budućnosti?"

Da, to je potpuno nepošteno pitanje, a osim toga je i protuzakonito, kao i svako drugo pitanje vezano uz vaš obiteljski život, nacionalnost, seksualno opredjeljenje, religiju i sve drugo što je isključivo vaša privatna stvar i nema veze s vašom sposobnosti da kvalitetno obavljate posao. Nažalost, ništa od toga ne sprječava neke poslodavce da ga svejedno postavljaju.

Stručnjaci savjetuju kako je najbolji način da procijenite zbog čega poslodavac uopće postavlja takvo pitanje te postoji li doista legitiman razlog da se brine oko nečega, unatoč tomu što to „službeno" ne bi smio pitati. Nakon toga prilagodite svoj odgovor tako da ne odgovorite na nedopušteno pitanje direktno, već na način da njegov strah bude ublažen ili otklonjen, a vaš odgovor istakne vaše prednosti. Pogledajte ovih nekoliko primjera.

1. Spol

Pitanja koja diskriminiraju na bazi spola vrlo su raznolika i ponekad ih nije lako uočiti odmah. Od onih vrlo direktnih („Mislite li da žena ovaj posao može raditi jednako dobro kao i muškarac?) do onih nešto suptilnijih (Kako organizirate brigu o djeci dok ste vi kao samohrana majka osam sati u uredu?).

U svom odgovoru pokušajte što preciznije odgovoriti na pitanja (izbjegavajte dvosmislenost), ali učinite to na način da izbjegnete direktno spominjanje spola. Ukoliko vas netko pita smatrate li da možete upravljati timom muškaraca, odgovorite da imate puno iskustva u vođenju i organiziranju te isticanju onog najboljeg u svakom radniku koji radi za vas.

2. Bračni ili obiteljski status

Diskriminacija na temelju obiteljskog ili bračnog statusa, bez obzira bila ona svjesna ili nesvjesna, vrlo je česta pojava. Mnogi poslodavci i danas (nažalost) smatraju kako bračni status utječe na nečiju sposobnost da dobro obavlja posao.

Najbolje što možete odgovoriti jest nešto poput: „To je svakako u mojim dugoročnim životnim planovima, ali svu svoju pažnju trenutno sam posvetila poslu u vašoj tvrtki. Možete li mi nešto reći o mogućnostima napredovanja?" Ovo će uvjeriti ispitivača da ste usmjereni na svoj profesionalni razvoj, a da im pritom zapravo niste ništa „obećali" kad su vaši obiteljski planovi u pitanju.

3. Nacionalnost

Unatoč tomu što bi stvari poput nacionalnosti u poslovnom okruženju 21. stoljeća trebale biti potpuno nevažne, neki poslodavci još uvijek imaju određene rezerve prema pripadnicima pojedinih naroda, posebice onih manjinskih.

Najbolje što možete jest biti kratki i precizni o svojem porijeklu (laganje će samo pogoršati stvar, posebice ako je to nešto što poslodavac smatra važnim), ali istovremeno naglasiti kako ste potpuno posvećeni isključivo svojoj profesionalnoj budućnosti u okviru tvrtke za koju se prijavljujete, bez ikakvih dodatnih komentara. Vi ste tu da dobijete posao, a ne da pokrenete debatu o ispravnosti nečijih stavova.

4. Dob

Dobna diskriminacija nešto je što osjećaju mnogi tražitelji posla, kako oni mlađi, tako i oni stariji. Mlađi se kandidati uglavnom odbijaju zbog toga što poslodavac traži nekog iskusnijeg, dok se oni stariji odbijaju zbog toga što poslodavac kalkulira da će mlađeg zaposlenika morati i manje plaćati za isti posao.

Kao i u prethodnim točkama, nemojte se zaplesti u pretjerano kompliciranje i opravdavanje, već prijeđite direktno na stvar. Recite kako ne bježite od činjenice da vam na papiru nedostaje nekoliko mjeseci iskustva, ali i da smatrate kako su vaša nevjerojatna motivacija i projekti koje ste do sada radili izvrstan temelj za ostvarivanje uspješne karijere u novoj tvrtki.

5. Religija

Iako se religija na našim prostorima uglavnom veže uz nacionalnost, za razliku od većine zapadnih zemalja, religioznost se ponekad može promatrati i kao samostalni „problem" u očima poslodavca.

Bez obzira na to kojoj religiji pripadate i kakve su vaše religijske navike, uvjerite poslodavca da ste vrlo fleksibilni i uvjereni kako možete uspješno balansirati poslovne obveze sa onim religijskim.

24.04.2012. 14:39:00
http://metro-portal.hr/sto-odgovoriti-na-pet-nedopustenih-pitanja-na-razgovoru-za-posao/70356/