Metro-portal.hr

objavljeno 13.12.2016. 16:31:00
FORA :)

Što o vama govori vaš - smartphone?

Istraživanje je pokazalo zanimljiv stvar - korisnici Android smartphona su iskreniji, skromniji, racionalniji i otvoreniji od onih koji posjeduju iPhone

Što o vama govori - operativni sustav? WTF?!
Što o vama govori - operativni sustav? WTF?! (Arhiva)

Smartphone viri iz svakog džepa, sa stolova kafića, školskih klupa i stolova pred televizorom, pa nije čudo da su znanstvenici odlučili saznati što odabir telefona govori o našem karakteru.

Psiholozi s britanskih sveučilišta Lincoln, Lancaster i Hertfordshire smislili su statističku metodu koja je u 70 posto slučajeva točna, a pogađa na osnovi osobnosti pojedinca je li iOS ili Android korisnik. Ukoliko ste iOS korisnik, možda bolje da već ovdje prestanete čitati jer saznanja nisu baš najpozitivnija.

Jer, već u startu istraživanje kreće žestoko. Naime, pokazuje da iPhone korisnici imaju niži stupanj skromnosti i iskrenosti od Android korisnika. Ali su i emocionalniji, što može biti pozitivna stavka? Ne, prema ovom istraživanju se emocije tiču isključivo uređaja koji posjeduju i onoga kako okolina reagir na njega, piše ICTbusiness.hr.

"U usporedbi s Androidom, iOS korisnici su češće žene, mlađe osobe i iznimno su zabrinuti oko toga gleda li se na njihov pametni telefon kao statusni simbol" - stoji u sažetku rada.

No, tako nešto lako je samo reći, poanta je u samoj metodi istraživanja i rezultatima. Okupili su 240 osoba i zatražili ih da ispune upitnik o tome koje karakteristike povezuju s vlasnicima iPhone ili Android pametnih telefona. Nakon toga su sve napisano usporedili s 530 stvarnih vlasnika pametnih telefona i zaključili da napisano ne predstavlja realnu sliku o tome tko je vlasnik kojeg pametnog telefona, ali su zato prema načinu na koji je tih 530 osoba ispunilo upitnik sa 70 posto točnosti znali jesu li Android ili iOS korisnik.

Preciznije, ispada da su Android korisnici iskreniji, skromniji, racionalniji i otvoreniji od onih koji posjeduju iPhone. Ujedno, stariji su i češće muškarci.

Naravno, istraživanje na 540 osoba nije ipak dovoljno, uzorak je premalen i samim time ne može se u potpunosti zaključiti tko je kakav, ali svakako ima određene temelje i zanimljivo je da ljudi sami vide situaciju potpuno drugačijom od onoga kakva zaista i jest, te da se na temelju tih njihovih stereotipa može poprilično jasno odrediti "tko gdje pripada"

13.12.2016. 16:31:00
http://metro-portal.hr/sto-o-vama-govori-vas-smartphone/101904/