Metro-portal.hr

objavljeno 18.11.2013. 11:31:00
SAVJETI

Što ne smijete raditi nakon jela?

Većina nas nakon jela ima određeni raspored kojeg se po navici drži, no neke su stvari prilično opasne i definitivno ih treba izbaciti

Pričekajte pola sata pa onda prošetajte
Pričekajte pola sata pa onda prošetajte (Arhiva)

Što od naših dragih rituala nakon jela zapravo šteti našem organizmu i bilo bi bolje da to ne radimo? Vjerovali ili ne, ima ih dosta, pa da krenemo s pušenjem. Naravno, pušenje je općenito opasno, no kad zapalite odmah nakon jela, znanstvenici tvrde da se štetne tvari iz duhana bitno bolje apsorbiraju, toliko da se jedna cigareta neposredno nakon jela broji kao da ste ih popušili deset!

Loš odabir deserta je definitivno voće. Naime, ono se neće odmah početi probavljati, nego će morati pričekati, a za to će vrijeme fermentirati i može izazvati velike probleme, od nadutosti do mučnine.

Čajevi su inače odlični za probavu, no ne nakon obroka jer će tanini i polifenoli otežati apsorpciju željeza, što će naročito pogoditi žene i djecu. Do čaja se morate strpiti barem sat vremena. 

Jedan od češćih savjeta je šetnja nakon obroka, no ako krenete odmah, vaš probavni sustav neće moći probaviti i apsorbirati sve nutrijente iz hrane. Trebalo bi pričekati barem pola sata prije šetnje. 

Drijemanje nakon ručka također nije preporučljivo, iako vam se oči sigurno same sklapaju. Naime, i to usporava probavu, pa bi do sna trebalo pričekati barem dva sata nakon obroka, što znači da večernje bakanalije prije spavanja definitivno otpadaju.

18.11.2013. 11:31:00
http://metro-portal.hr/sto-ne-smijete-raditi-nakon-jela/81663/