Metro-portal.hr

objavljeno 17.12.2009. 09:15:38
OSTANITE TAJANSTVENI

Što ne biste trebali otkriti o sebi na prvom spoju

Tajenje određenih stvari o sebi na prvom ljubavnom sastanku ne znači da lažete već da ste svjesni kako ispred vas još uvijek sjedi potpuni stranac

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Deviantart)

Je li pametno dozvoliti drugoj osobi da vam zaviri u život i to toliko da sazna sve o vama? Možda zvuči čudno, ali koliko je uopće potrebno pričati o sebi na prvom izlasku s nekim? Istina, cilj spoja je da se ljudi bolje upoznaju, ali kao i u svemu, treba odrediti granice umjerenosti.

Psiholozi i stručnjaci za međuljudske odnose smatraju da tajenje određenih stvari ne znači nužno da lažete u novom partneru ili potencijalnom partneru niti da vezu gradite na lažnim temeljima. Pametno bi bilo o ozbiljnijim i intimnijim stvarima razgovarati tek kad se uvjerite da veza ima nekakvu budućnost - inače ne bi imalo smisla da potpunom strancu odate sve svoje tajne o sebi samima.

Ako se pripremate za prvi spoj, evo na što trebate obratiti pozornost kako ne biste otkrili previše:

Povijest veza. Prisjećanje na prošle veze koje (očito) nisu bile uspješne, neće vam uljepšati sadašnjost niti donijeti sretnu budućnost, pa zašto biste se onda njima zamarali? Osim toga, mislite li da netko zaista želi znati o vašim bivšim ljubavima? Prošle veze su valjda najgora moguća tema na prvom spoju. Izbjegavajte je.

Financijsko stanje. Bilo da ste puni ko brod ili „teška bijeda", priča o stanju na računu u banci i razmahivanje kreditnim karticama nije pametna ideja. Reakcije mogu biti dvojake - ili će vas osoba smatrati hvalisavcem koji je hendikepiran bez debele lisnice ili će vam se privući i biti s vama isključivo zbog novca. Čest je slučaj da u takvim situacijama vašu osobnost više neće uzeti u obzir. Neka novac počne igrati važniju ulogu u vašim životima kasnije kad budete u fazi da nije važno čiji je novac već je važno da ste zajedno.

Osobne pojedinosti. Dobro je znati tu i tamo nešto o osobi s kojom izlazite po prvi put i obrnuto. No, razgovori o rutinskim navikama, pretjerano objašnjavanje i nabrajanje onoga što volite ili ne volite moglo bi vam se obiti o glavu. Ako previše otkrijete, možda ta osoba shvati da niste njen tip i veza je propala prije nego li je uopće i počela. Polako. Otkrivajte dio po dio sebe, ali onakvima kakvim stvarno jeste.

Sekskapade. Uvijek uzbudljiva i zanimljiva tema seksa može zaista začiniti razgovor na prvom spoju, no, jeste li sigurni da baš o tome želite pričati? Otkrivanjem detalja o vlastitim seksualnim iskustvima i vještinama nećete postići ništa osim slanja krivih signala osobi koja sjedi ispred vas. Istovremeno, budete li zvučali preiskusnima u krevetu, vrlo  je moguće da će vas shvatiti kao hvalisavu osobu i to će vam biti posljednji zajednički izlazak.

Posao. Jednostavno, dovoljno je reći samo gdje i što radite ako posao dođe kao tema. No, ulaženje u detalje nema smisla. Ne pokazujte koliko mrzite svoj posao. Ne opisujte vlastite radne navike u detalje kako ne biste ispali dosadnima. Tako ozbiljna tematika nije za prvi izlazak koji treba biti opušten i spontan. Istovremeno, priča o poslu i vama kao radniku može otkriti više nego što biste željeli.

Prijatelji. Neka prvi spoj bude upravo ono što treba biti - vrijeme samo za vas dvoje. Ne zovite prijatelje da vam se pridruže i ne pričajte previše o njima. Anegdote i zajednički doživljaji vas i prijatelja može otkriti nešto o vašoj zabavnoj strani, ali malo je vjerojatno da je osoba ispred vas zainteresirana za takve priče. I prijatelji nipošto ne smiju postati glavna tema na prvom spoju.

Obiteljske stvari. Vaše pravo ime i broj telefona sasvim je dovoljno reći na prvom spoju. Ne ulazite u obiteljsku povijest. Osoba ispred vas je još uvijek stranac, ne zaboravite. Ne otkrivajte kako su vas odgajali, tajne iz djetinjstva, tajne o roditeljima i braći sestrama, itd. Neka prvi spoj vodi postepenom zbližavanju - od poznanstva do prijateljstva pa ozbiljne veze u kojoj je lakše pričati o detaljima.
17.12.2009. 09:15:38
http://metro-portal.hr/sto-ne-biste-trebali-otkriti-o-sebi-na-prvom-spoju/28751/