Metro-portal.hr

objavljeno 02.12.2021. 13:01:00
STVARNO?

Što ne bi trebali jesti da van mozak ostane optimalan

Određenu vrstu namirnica je nužno izbjeći ili smanjiti da bi mozak bio zdrav i da bi čovjek bio u stanju oštro razmišljati i dobro donositi odluke

Pazite na svoj mozak
Pazite na svoj mozak (Arhiva)

Ideju da bismo mogli smanjiti mogućnost demencije izbjegavanjem hrane koja može ugroziti naše crijevne bakterije i oslabjeti naše pamćenje i fokus postoji već odavno, no neka su zadnja istraživanja to još osnažila. 

"Određenu vrstu namirnica je nužno izbjeći ili smanjiti da bi mozak bio zdrav i da bi čovjek bio u stanju oštro razmišljati i dobro donositi odluke", smatra dr. Uma Naidoo, nutricionistički psihijatar na Medicinskoj školi Harvard i navodi koje su to namirnice.

Alkohol - iako piće može opustititi u trenutku i često se konzumira uz hranu, može doći na naplatu sljedećeg jutra, kada se probudite nervozni i mamurni.

Dodani šećeri - mozak koristi energiju u obliku glukoze, oblika šećera, kako bi potaknuo stanične aktivnosti. Međutim, prehrana s visokim udjelom šećera može dovesti do viška glukoze u mozgu, što studije povezuju s oštećenjem pamćenja i manjom plastičnošću hipokampusa - dijela mozga koji kontrolira pamćenje.

Nitrati - nitrati se najčešće koriste kao konzervansi u suhomesnatim proizvodima kao što su slanina, salama i kobasice, i oni mogu biti povezani s depresijom. Nedavna studija ukazuje na to da nitrati mogu promijeniti crijevne bakterije tako da dovedu do bipolarnog poremećaja.

Pržena hrana - kada je u pitanju zdravlje mozga, isplati se smanjiti količinu pržene hrane koju jedete. Studija u kojoj je sudjelovalo 18.080 ljudi otkrila je da je prehrana bogata prženom hranom povezana s nižim rezultatima u učenju i pamćenju. Ovakva hrana izaziva upalu koja može oštetiti krvne žile koji snabdijevaju mozak krvlju.

Ugljikohidrati s visokim glikemijskim indeksom - čak i ako hrana s visokim sadržajem ugljikohidrata, na primjer kruh, tjestenina i bilo što drugo napravljeno od rafiniranog brašna, nema slatki okus, vaše tijelo ih i dalje obrađuje na isti način na koji to čini sa šećerom.

02.12.2021. 13:01:00
http://metro-portal.hr/sto-ne-bi-trebali-jesti-da-van-mozak-ostane-optimalan/135414/