Metro-portal.hr

objavljeno 22.02.2021. 13:01:00
ZNATE LI?

Što ne bi trebali dirati u trgovinama?

Stručnjaci navode da je manja vjerojatnost da se ručke košare redovito čiste, a čak i kada se dezinficiraju, teško je to učiniti temeljito

Košare su problem
Košare su problem (Arhiva)

Iako je cijepljenje protiv covida-19 u tijeku diljem svijeta, još uvijek se ne bismo trebali u potpunosti opustiti. Potrebno je i dalje pridržavati se određenih higijenskih navika, a nekoliko je glavnih higijenskih savjeta kojih biste se trebali pridržavati kako biste se zaštitili od virusa ili bakterija.

Naime, jedan od najprljavijih predmeta koji se nalazi u trgovinama jest košara za proizvode. Ove košare prepune su bakterija. Za razliku od drugih predmeta koje kupci često dodiruju, košare za namirnice imaju najveći potencijal prijenosa bakterija od jedne osobe do druge.

Stručnjaci navode da je manja vjerojatnost da se ručke košare redovito čiste, a čak i kada se dezinficiraju, teško je to učiniti temeljito.

"Gotovo je nemoguće obrisati sve površine koje bi ljudi mogli dodirnuti. Za razliku od kolica za kupovinu, teško je držati košaru dalje od osobnih predmeta i odjeće", rekla je pedijatrica Leann Poston.

Na košarama postoje mjesta na kojima se klice mou lako zavući i do kojih je teško doći čak i prilikom čišćenja. Nemoguće je da trgovac očisti svaku pukotinu na košarama.

Sigurnija opcija

Kako biste se zaštitili od klica, preporučuje se korištenje kolica za kupovinu umjesto košara. Koristeći antibakterijske maramice možete lako obrisati ručku kolica.

Kad završite s kupovinom, dezinficirajte ruke. Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) savjetuje da koristite dezinfekcijsko sredstvo koje sadrži najmanje 60% alkohola.

Čak i kad pandemija završi, imajte ove savjete na umu jer će vam pomoći da se zaštitite od klica, virusa i bakterija kojima možete biti izloženi, savjetuje Eat this.

22.02.2021. 13:01:00
http://metro-portal.hr/sto-ne-bi-trebali-dirati-u-trgovinama/130526/