Metro-portal.hr

objavljeno 04.03.2014. 09:02:00
UFF

Što našem tijelu rade prometne gužve

Napokon ste stigli na posao nakon čekanja na semaforima, urlanja na bezobzirne vozače i ostale koji su vozačku dobili na lotu? Evo što vaše tijelo kaže o tome ...

Vidjeli ste ovo i ne možete vjerovati?
Vidjeli ste ovo i ne možete vjerovati? (Arhiva)

Sjednete ujutro u automobil i krenete na posao, vučete se od semafora do semafora, ista shema kad idete kući, vikendom se vozite do prijatelja ili vikendice ... sve u svemu, više ste u automobilu nego što idete pješke?

U tom biste slučaju svakako trebali znati što vam se događa u tijelu dok sjedite u gužvi i igrate se na telefonu. 

Za početak, svakodnevna vožnja automobilom uzrokuje rast šećera u krvi, što može voditi do dijabetesa. Uz to, raste vam i razina kolesterola, onog lošeg naravno, što je izravan put prema srčanim bolestima. 

Sve raste kad se stalno vozite, pa tako i rizik od depresije i anksioznosti, kao posljedica nedostatka kretanja i društvene izolacije tijekom vožnje. Naravno, da bi se upotpunila kolekcija loših stvari, raste vam i krvni tlak, i to ne zbog drugih vozača nego zbog manjka kretanja, što potencijalo vodi prema moždanom udaru.

Istraživanja su pokazala da 45 minuta vožnje dnevno ima velik utjecaj na kvalitetu sna jer, unatoč iscrpljenosti, imate problema s nesanicom i loše spavate zbog nedovoljnog kretanja. 

Kad svemu ovome dodamo poslovičnu bol u leđima, vratu i ramenima koja se počinje javljati ako svakodnevno provodite dosta vremena u automobilu, možda je ipak dobro razmisliti o korištenju javnog prijevoza, bicikla ili nogu kao prijevoznog sredstva do posla. 

04.03.2014. 09:02:00
http://metro-portal.hr/sto-nasem-tijelu-rade-prometne-guzve/83604/