Metro-portal.hr

objavljeno 03.11.2017. 09:01:00
EHHH

Što nas sve ubija poput cigareta?

Cigarete jesu jedno od većih zala ovoga svijeta, no možda ih se malo previše sotonizira, jer postoje svakodnevne stvari koje nas jednako učinkovito ubijaju

Nezdrava prehrana ubija kao alkohol, droge i duhan zajedno
Nezdrava prehrana ubija kao alkohol, droge i duhan zajedno (Shutterstock)

Cigarete skraćuju život i uzrok su mnogim teškim bolestima, no ako se koncentriramo samo na njihov loš učinak, mogli bi zaboraviti na ostale stvari koje su jednako loše za zdravlje.

Stoga, evo 5 stvari koje nas jednako učinkovito ubijaju:

Gubitak sna - nedostatak sna postaje javnozdravstveni problem jer sve više ljudi ima poremećaj spavanja. Nedovoljno sna povećava rizik od moždanog udara i srčanog udara isto kao i svakodnevno pušenje.

Nezdrava prehrana - slatka, prerađena hrana bogata zasićenim mastima može biti gora od pušenja. 2016., istraživači koji proučavaju smrtnost zbog loše prehrane, zaključili su da su stope smrtnosti premašile one od alkohola, droga i duhana.

Sjedenje - cijeli dan povećava rizik od puno vrsta raka. Svaka dva sata povećanja vremena sjedenja poveća rizike od raka debelog crijeva, endometrija i karcinoma pluća, bez obzira vježbate li tijekom dana.

Solarij - možda mislite da je kontroliranija varijanta sunčanja, ali oboje može biti potencijalno opasnije od pušenja. Solarij je doveo do više slučajeva raka kože, nego pušenje do raka pluća, rezultat je studije iz 2014. godine.

Usamljenost - društvene mreže i slabiji kontakt s ljudima 'lice u lice', doveli su do toga da usamljenost smanjuje životni vijek jednako kao 15 cigareta dnevno.

03.11.2017. 09:01:00
http://metro-portal.hr/sto-nas-sve-ubija-poput-cigareta/108340/