Metro-portal.hr

objavljeno 11.12.2013. 09:05:00
MA DA?!

Što nas sve deblja osim hrane

Obično mislimo da su krivci za višak kilograma nedostatak vježbanja i previše hrane, no zapravo je tu puno više raznih utjecaja

Što nas sve deblja
Što nas sve deblja (Shutterstock)

Za debljanje obično imamo tri dežurna krivca: gene roditelja, nedostatak vježbanja i neumjerenost u hrani, no, istraživanja su pokazala da je za višak kilograma kriva kombinacija raznih faktora i utjecaja, od kojih je neke jako teško izbjeći.

Primjerice, djeca mlađa od sedam godina dvostruko lakše postaju pretila ako su izložena velikim razinama policikličkih aromatskih ugljikovodika koji su posljedica onečišćenja zraka. Jednako tako, na šanse za pretilost utječe i nadmorska visina, jer ako živite na nadmorskoj visini ispod 500 metara imate preko pet puta veću šansu za pretilost od onih koji žive iznad 3 tisuće metara. 

Visoke razine bisfenola A koji se nalazi u plastičnim bocama donose povećan rizik za debljinu kako za djecu, tako i za odrasle, a u slučaju da ste kao dijete previše pili antibiotike, oni su promijenili omjer bakterija u želucu, što ponovno vodi u pretilost.

Naravno, ako i do obližnjeg dućana idete automobilom, nema šanse za održavanje vitke linije, jednaka je stvar s nedostatkom sna, a ako mislite da ćete jesti zdravo u fast foodu kad uzmete salatu, tek ste tada napravili grešku.

Naime, porcije salate u fast foodu mogu imati i do 1200 kalorija, vjerovali ili ne, zbog preljeva koji su napravljeni tako da vas učine ovisnim i sretnim. 

11.12.2013. 09:05:00
http://metro-portal.hr/sto-nas-sve-deblja-osim-hrane/82097/