Metro-portal.hr

objavljeno 01.12.2020. 09:01:00
HMMM...

Što nas čeka u 2021.?

Na kraju svake godine, mnogi se pitaju što nosi sljedećih 12 mjeseci, od svakodnevnog života do ekonomije i turizma, ona neće ličiti na godine prije ove, 2020.

Hmmm
Hmmm (Arhiva)

Za početak, počinje dobro - broj 21 povezan je sa srećom i rizikom. Povezan je i s mnogim praznovjernim konceptima. Primjerice, dobitna je to kombinacija u mnogim igrama, pa tako i u kartaškoj igri ajncu.

Na kraju svake godine, a posebice jedne teške i turbulentne kao što je 2020., mnogi gledaju u budućnost i pitaju se što će donijeti sljedećih 12 mjeseci.

U tom duhu, urednik rubrike "Svijet u 2021." uglednog britanskog The Economista Tom Standage je izdvojio 10 trendova koji nas čekaju.

1. Borba za cjepivo

Jednom kada cjepivo postane dostupno, počinje borba oko prava distribucije među zemljama. Tu je i problem s onima koji će se vjerojatno odbijati cijepiti.

2. Nejednaka brzina ekonomskog oporavka

Mnogi brinu kako će se jaz između bogatih i siromašnih povećati zbog posljedica krize.

3. Novi svjetski poredak

Koliko će promjene kao što je izbor novog američkog predsjednika Joea Bidena utjecati na svijet koji se oporavlja?

4. Jačanje tenzija između SAD-a i Kine

Trgovački rat SAD-a s Kinom neće prestati samo zato jer Amerika ima novog predsjednika.

5. Borba kompanija za prevlast

Poslovanje je postalo geopolitičko ratno polje, a očiti primjeri na ovom području su Huawei i TikTok. Uz to, pitanje stava o klimatskim promjenama sve je veći prioritet velikih tvrtki.

6. Sve veći značaj tehnologije

Pandemija je ubrzala prilagodbu ljudi na komunikaciju putem interneta te se postavlja pitanje u kojoj će se mjeri stvari vratiti na staro kada se jednom zaraza ugasi.

7. Promjene u turizmu

Ovo je posebno zanimljivo za Hrvatsku, koja u (pre)velikoj mjeri ovisi o toj gospodarskoj grani. Turizam će, predviđa Economist, promijeniti oblik utoliko što će veći naglasak biti na putovanja unutar granica vlastitih država.

8. Prilika za okoliš

Jedna od pozitivnih strana pandemije je prilika za poduzimanjem konktetnih poteza za zaštitu okoliša i sprječavanjem klimatskih promjena.

9. Deja vu godina

U gotovo nadrealnoj 2020. godini otkazani su mnogi događaji poput Olimpijskih igara u Tokiju. Oni će se pokušati održati u 2021. mada će se i u toj godini nastaviti mnogi od problema koje smo imali u 2021. Zbog toga bi mnogima 2021. mogla izgledati kao "ponavljanje" 2020. 

10. Fokus na druge rizične situacije

Akademici i analitičari iskoristit će opasnosti pandemije kako bi pokušali progurati druge potencijalne probleme u fokus političara i donosilaca odluka.

Sljedeća godina puna je nesigurnosti i nepredvidljivih okolnosti, ali se svi nadaju da će biti psihički i ekonomski lakša za podnijeti od ove.

 

01.12.2020. 09:01:00
http://metro-portal.hr/sto-nas-ceka-u-2021/128963/