Metro-portal.hr

objavljeno 18.07.2016. 18:13:00
SAVJETI

Što napraviti kad se osjećate loše?

Kada se osjećamo kao smo potonuli duboko u crnilo i kao da nam ništa ne može pomoći, BuzzFeed predlaže nekoliko načina za borbu s lošim osjećanjima i anksioznošću

Sreća je nadomak ruke
Sreća je nadomak ruke (FreeDigitalPhotos)

Sreća je osjećaj koji nam nužno treba kako bi se osjećali bolje, pa je ekipa s BuzzFeeda pronašla par aktivnosti koje će nam pomoći kad se osjećamo loše i bezvoljno, evo liste, pa navalite!

Popijte čašu vode - možda se loše osjećate iz jako trivijalnog razloga - dehidrirani ste. Popijte čašu vode. Ne alkohola ili soka, nego baš vode. I to cijelu.

Složite si krevet - kada vam se čini da je život jako konfuzan te da je sve izvan vaše kontrole, jednostavne stvari poput slaganja kreveta svako jutro vraćaju nekakav osjećaj sigurnosti u vašu svakodnevnu egzistenciju.

Otuširajte se - život je drugačiji ako ste čisti. Topla voda nas opušta i dobivamo energiju ukoliko se opustimo u sapunici.

Prigrizite nešto, ali ne junk food - iako baš silno želimo jesti fast food kada se loše osjećamo, trebali bismo se oduprijeti takvoj vrsti žudnje. Rješavanje emocionalnih stanja junk foodom dugoročno ugrožava zdravlje, a zatim i liniju. Radije pojedite voće.

Prošetajte - svježi zrak razbistri misli, a fizička aktivnost inače nas sretnijima i bolje raspoloženima.

Promijenite odjeću - čak i ako planirate ostati cijeli dan doma, presvucite se iz pidžame u  odjeću za van. Pazite da ne odjenete neudobnu odjeću. Obratite pažnju da se osjećate ugodno.

Promijenite okruženje - bivanje unutar ista četiri zida cijeli dan može biti dosadno, monotono i u konačnici - depresivno. Ako možete raditi iz kafića, knjižnice ili prijateljeve kuće, iskoristite tu mogućnost. Tako ćete možda sebe natjerati i da obavite više posla.

Pričajte s nekim, ali ne na internetu - ako vam se ne da razgovarati s ljudima o svojim problemima, to je u redu. Posjetite prijatelja i razgovarajte o glazbi i filmovima. Nazovite roditelje i pitajte ih kako su.

Zaplešite na pjesmu koja vam je guilty pleasure - zaplešite kao rock zvijezda. Zatim pustite pjesmu opet i učinite isto.

Vježbajte - znojenje, ubrzano lupanje srca i disanje će vas pomalo iscrpiti, ali i osloboditi hormone sreće. Vježbanjem također izbacujete frustracije van iz sebe.

Učinite neku malu stvar koju odgađate - ko već neko vrijeme imate namjeru nazvati zubara ili ginekologa, učitite to sada. Osjećat ćete kao da ste nešto postigli i skinuli jednu brigu s leđa.

Umjesto 'to do' liste, učinite popis stvari koje ste napravili - prestanite se opterećivati stvarima koje niste stigli obaviti, nego obratite pozornost na ono što ste do sada napravili i postigli u životu. Pokažite sebi koliko ste zapravo efektivni i uočite da si zapravo premalo priznanja dajete svakodnevno. Cijenite sebe!

Gledajte YouTube vide koja vas nasmijavaju - smijeh liječi.

Dopustite sami sebi da se osjećate loše - dopušteno vam je imati loš dan. Ne morate se ojećati bolje istog trenutka. To je normalno i ljudski. Uzmite si vremena i prostora osjećati se i ponašati se kako vam dođe. 

 

18.07.2016. 18:13:00
http://metro-portal.hr/sto-napraviti-kad-se-osjecate-lose/99172/