Metro-portal.hr

objavljeno 08.11.2013. 03:46:00
SAZNAJEMO

Što napraviti kad naočale više ne pomažu

S godinama osjećamo da nam ruke pri čitanju postaju prekratke, dioptrija se češće mijenja, oštrina vida opada i otežano gledamo

Centar za slabovidne Monokl
Centar za slabovidne Monokl (Monokl)

Naočale ili kontaktne leće pomažu u korekciji vida do određene mjere, no uslijed nepovratnih oštećenja vida uzrokovanih raznim degenerativnim bolestima oka (makularna degeneracija, glaukom, dijabetička retinopatija i sl.) ili prirođenim te funkcionalnim oštećenjima kao što su strabizam ili refrakcijske anomalije, postoje pomagala koje mogu poboljšati kvalitetu vida i samim time kvalitetu života.

Slabovidnost ili ambliopija ne spada u refrakcijske pogreške oka već u funkcionalne obzirom da se radi o poremećaju vidnog sustava kojeg karakterizira oslabljen ili zamućen vid u normalnom oku. Kod slabovidnih osoba centar u mozgu zadužen za obradu vizualnih informacija ne prima podražaje slabijeg oka već samo zdravog oka. Najčešće se pojavljuje u djetinjstvu u trenutku razvoja točke najoštrijeg vida - makule.

Slabovidne osobe često nisu svjesne svoga stanja. Pate od poremećaja vida, imaju slabu prostornu oštrinu i percepciju dubine, lošu percepciju kontrasta i pokreta. Najbolje vrijeme za djelovanje je između treće i devete godine života, redovitom okluzijom zdravog oka i posebnim vježbama na koordinatoru, uređaju kojeg je moguće i iznajmiti za provođenje vježbi u vlastitom domu.

U Hrvatskoj je u 2011. godini (prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo), 17 665 osoba s oštećenim vidom što čini udio od 3,4% u ukupnom broju osoba s invaliditetom. U 80% slučajeva se pravovremenom dijagnozom i adekvatnim djelovanjem moglo utjecati na stanje oštećenja.

Ukoliko je oštećenje vida nepovratno, postoje pomagala koja u velikoj mjeri mogu pomoći slabovidnim osobama za lakše obavljanje svakodnevnih zadataka. Lupe i povećala, teleskopske naočale, naočale s medicinskim filterima za povećanje kontrasta i smanjenje zasljepljivanja, svjetiljke za slabovidne, elektronska povećala (fiksna i prijenosna) koja omogućavaju povećanje slike do 80 puta možete pronaći u Centru za slabovidne Monokl u sklopu Optičkog studija i Poliklinike za oftalmologiju Monokl u Maksimirskoj 115 u Zagrebu.

Centar za slabovidne Monokl

Kutak za slabovidne opremljen elektronskim pomagalima omogućuje korisnicima da se samostalno upoznaju s pomagalima i uvjere u kojoj mjeri mogu pomoći. Opremljen je i pomagalima na koje slabovidne osobe ostvaruju pravo putem zdravstvenog osiguranja svakih tri ili sedam godina.

Više informacija o pomagalima za slabovidne možete pronaći na http://www.monokl.hr/centar-za-slabovidne/ ili kontaktom na broj telefona 01/230 20 60.

08.11.2013. 03:46:00
http://metro-portal.hr/sto-napraviti-kad-naocale-vise-ne-pomazu/81466/