Metro-portal.hr

objavljeno 06.04.2011. 12:45:00
ETIKETE I DEKLARACIJE

Što nam točno govori rok trajanja?

Deklaracije na proizvodima poput: upotrebljivo do, istek roka trajanja, rok trajanja i sl, imaju veze sa svježinom hrane, ali kada treba definirati što stvarno to znači, postaje komplicirano

Fotografija vijesti

Najbolje se u početku osloniti na svoja osjetila poput vida i njuha. Tako ćete odmah shvatiti je li nešto za bacanje. Za većinu namirnica, rok trajanja nije u potpunosti točan već proizvoljan u okviru nekog roka. Osim kašica za bebe i uopće dječje hrane, većina proizvođača rok trajanja navode prema vlastitom nahođenju. Radi se zapravo o preporučenim rokovima do koje je hrana garantirano svježa.

Kada vidite na proizvodu natpis "sell by date", to znači da je do tog datuma dozvoljena prodaja, odnosno, izloženost namirnice u trgovini. Najčešće se koriste za lako kvarljivu hranu kao što je riba, mliječni proizvodi, meso itd. Natpis "use by" se koristi za hranu koja stoji na policama, tj. na hranu kojoj nije potrebno hlađenje kako bi se održala svježina. Ovi proizvodi mogu stajati duži vremenski period sve dok ih se ne otvori. To su flaširane, konzervirane i namirnice u staklenkama.

Peciva i pekarski proizvodi uglavnom nose natpise sa naznakom do kada su svježi, što nije u odnosu na sigurnost konzumacije nego na kvalitetu - prije nego što hrana postane suha i tvrda. Možete pogledati i datum pakiranja, odnosno, proizvodnje namirnice. Pivo i hrana iz konzerve (namirnice koje najduže mogu stajati) spadaju u ovu kategoriju i podatak na pakiranju vam govori koliko je proizvod stajao na polici.

06.04.2011. 12:45:00
http://metro-portal.hr/sto-nam-tocno-govori-rok-trajanja/57409/