Metro-portal.hr

objavljeno 11.01.2014. 12:28:00
GUZE

Što nam je sjedenje napravilo od stražnjica?

Grozomoran izraz "bednjica" smislila je ekipa na NYmag.com kako bi opisali što se dogodilo sa stražnjicama ljudi koji previše sjede - spojile su se s bedrima

Ne morate biti J. Lo, ali prijelaza mora biti
Ne morate biti J. Lo, ali prijelaza mora biti (Arhiva)

Stražnjice postaju sve manje atraktivan dio tijela zbog sjedilačkog načina života, što na poslu što kod kuće, a pojava je toliko uzela maha da su na NYmag.com smislili naziv "bednjica" iliti "thut" koji opisuje činjenično stanje - prelaza između bedara i stražnjice više gotovo da i nema.

Naime, mišići stražnje strane toliko atrofiraju da se bedra i stražnjica stope u jedno, što je posljedica nedostatka mišićnog tonusa, a ne ravne stražnjice kojih je bilo oduvijek i uvijek će ih biti. 

Ti su mišići posturalne podrške vrlo važni jer pomažu pri podizanju, stajanju i kretanju, a jedini razlog zašto su toliko nerazvijeni je prekomjerno sjedenje, koje je i inače loše za zdravlje.

Recept za gubljenje ovakvog stražnjeg profila je jednostavan - više kretanja i vježbanja, naročito čučnjevi, podizanje nogu i vježbe na podu u kojima trebate podizati noge iza tijela. 

Ako ste marljiviji, evo seta vježbi za savršenu guzu:

11.01.2014. 12:28:00
http://metro-portal.hr/sto-nam-je-sjedenje-napravilo-od-straznjica/82645/