Metro-portal.hr

objavljeno 18.09.2013. 21:28:00
WOW!

Što kriju neobjavljeni spisi Timothyja Learyja

Knjižnica grada New Yorka odlučila je omogućiti pristup Learyjevoj ostavštini znanstvenicima i javnosti

Leary s legendama Ginsbergom i Lillyjem
Leary s legendama Ginsbergom i Lillyjem (Arhiva)

Timothy Leary, legendarni psiholog koji je najuren s Harvarda jer je na svojim predavanjima i u javnim nastupima zagovarao LSD, eksperimentirao s njim na svom Milbrook Estateu i inspirirao Jacka Kerouaca, Aldousa Huxleya, Johna C. Lillyja, Roberta Antona Wilsona, Alana Ginsberga i ostale velikane 60-ih ostavio je iza sebe opsežnu arhivu neobjavljenih radova.

Nakon što je uhićen i osuđen na zatvorsku kaznu, legenda kontrakulture snašla se među ubojicama i kriminalcima kao da je odrastao s njima, vodivši svakodnevno grupne meditacije i izlete u svijet ljudskog uma, nepovratno ih mijenjajući u ljude koji znaju tko su i što su.

Veliki je um preminuo 1996. od raka prostate, a njegovu je ostavštinu preuzela Leary Estate koja je posvetila zadnjih petnaest godina slaganju opsežne arhive.

Arhiva prodana knjižnici grada New Yorka za nepoznat iznos pred dvije godine, a sada je novi vlasnik odlučio građu učiniti dostupnom znanstvenicima i javnosti.

Ne sumnjamo da ćemo u nadolazećim mjesecima doći do informacija o čudima koja je Leary ostavio na papiru i veselimo se tome.

18.09.2013. 21:28:00
http://metro-portal.hr/sto-kriju-neobjavljeni-spisi-timothyja-learyja/80550/