Metro-portal.hr

objavljeno 02.02.2019. 11:15:00
SAVJETI

Što jesti nakon jakog treninga?

Studije su dokazale da je HIIT povezan s brzim gubitkom kilograma, jačanjem mišića i izdržljivošću

Borovnice nakon intenzivnog treninga
Borovnice nakon intenzivnog treninga (Arhiva)

Intenzivni treninzi odlični su za zdravlje, a posebice za liniju. HIIT (high-intensity interval training) fokusiran je na kraće treninge a u kojim je cilj da se što više umorite. Studije su dokazale da je HIIT povezan s brzim gubitkom kilograma, jačanjem mišića i izdržljivošću. 

Idealan je tip treninga i za one koji imaju malo vremena, a žele učiniti dobro za svoje tijelo. Međutim, ako dodate HIIT treninge svojoj rutini, proučite prehranu koja ide uz njega za optimalne rezultate. 

Otkrivamo najbolje izbore za obrok nakon intenzivnog treninga:

Avokado - ovo čudesno voće obiluje magenzijem koji je ključan u izgradnji mišića i bržem oporavku i opuštanju tijela. Sadrži gotovo 14 posto preporučene dnevne doze kalija koji regulira zadržavanje tekućine, rad srca i drugih mišića. Avokadom ćete unijeti i vitamine C, K i B-6 koji ublažavaju upale u tijelu do kojih dođe uslijed intenzivnog treninga. Jedite ga na tostu, iskoristite za pripravljanje namaza ili ga dodajte u kajganu.

Borovnice - prepune su vlakana, vitamina, proteina te antioksidansa. Gotovo sve vrste vježbanja uzrokuju oksidativni stres pa je bitno uključiti borovnicu u prehranu nakon treninga kako bi uspostavili balans u tijelu. Borovnice su povezane i s bržim oporavkom mišićnog tkiva, a možete ih iskoristiti na bezbroj načina. Većina ih preferira ubaciti ih u doručak: kombinirajte ih sa zobenima ili smoothiejem, ako vježbate ujutro.

Jaja - nutritivno bogate namirnice koje pomažu tijelu da se oporavi. Svako jaje sadrži čak 7 grama proteina i 5 grama zdravih masti, a smatraju se izvorom tzv. potpunog proteina. Potpuni proteini oni su koji sadrže sve esencijalne aminokiseline povezane s oporavkom mišića. Sadrže i vitamin B koji vam vraća energiju, a jaja je vrlo lako dodati u gotovo svaki recept za večeru ili ručak.

Proteinski prah - obavezno u svoju prehranu dodajte cjelovite proteine kako bi ubrzali izgradnju mišića i oporavak tijela. Međutim, to nije uvijek jednostavno koristeći prirodnu hranu. Upravo je zato ponekad dobra ideja posegnuti za proteinskim prahom koji pomaže tijelu kadadođe do mikropuknuća u mišićima. Još je jedna pozitivna strana činjenica da se obrok od proteinskog praha napravi u nekoliko minuta, a drži vas sitima vrlo dugo. 

02.02.2019. 11:15:00
http://metro-portal.hr/sto-jesti-nakon-jakog-treninga/116725/