Metro-portal.hr

objavljeno 29.01.2020. 15:01:00
SAVJETI

Što jesti nakon isprekidanog posta?

Isprekidani post blagotvorno djeluje na organizam jer mu osigurava vrijeme potrebno za odmor i potiče ga na izbacivanje otrova

Proteinski šejk je dobra ideja
Proteinski šejk je dobra ideja (Arhiva)

Isprekidani post je trenutačno najpopularniji način mršavljenja, a podrazumijeva, kako mu ime govori, izbjegavanje hrane određeni period. 

Najčešće u dinamici 18:6, 16:8 ili 14:10 kada od hrane apstiniramo 18, 16 ili 14 sati. Rjeđe su varijante u kojima se ne jede dan, dva ili više. 

Isprekidani post blagotvorno djeluje na organizam jer mu osigurava vrijeme potrebno za odmor i potiče ga na izbacivanje otrova. U suprotnom tijelo cijelo vrijeme probavlja hranu.

Najvažnije je birati cjelovite namirnice, bogate nutrijentima. Nikako nije dobro, koliko god nas to privlačilo, najesti se u pekarnici. Ugljikohidrati, osobito rafinirani, zadnje je što organizmu treba na prazan trbuh.

"Definitivno izbjegavajte hranu bogatu ugljikohidratima, šećere i zaslađene napitke jer će izazvati inzulinski skok pa ćete glad osjećati još jače. Osim toga, pod utjecajem šećera doći će do pojačanog lučenja grelina, hormona gladi te će vam idući odlazak na post biti teži", objašnjava za Mbg nutricionistkinja Amy Shah koja i sama prakticira ovaj način prehrane.

Stoga, ako ste na režimu 16:8 preporučuje se post prekinuti niskoglikemijskim obrokom. 

"Ako ćete posegnuti za ugljikohidratima neka budu izbalansirani s proteinima i mastima. Salata s jajima, povrćem i avokadom, proteinski shake ili ostaci pečenog povrća od jučer odličan su izbor", kaže za spomenuti portal dijetetičarka Ali Miller.

Veličina porcije također igra ulogu, osobito kod duljih postova. Ako ste novi u isprekidanom postu, lako možete upasti u zamku pa se nakon duljeg vremena bez hrane dobro najesti. No, time ćete opteretiti svoj probavni sustav i osjetiti posljedice u obliku napuhnutosti i težine u tijelu. Nastojte se suzdržati i pojedite maleni, hranjivi obrok. Što je post dulji to treba pažljivije uvoditi hranu. Najbolje je početi s juhama ili temeljcem od kostiju.

Ostala hrana koja se preporučuje u prvom obroku su povrtni sokovi, sirovo voće i povrće, zdrave masti (maslinovo ulje, avokado, ghee), riba, jaja, zeleno lisnato povrće i fermentirana hrana (kefir, kiseli kupus).

29.01.2020. 15:01:00
http://metro-portal.hr/sto-jesti-nakon-isprekidanog-posta/123433/