Metro-portal.hr

objavljeno 06.12.2022. 09:01:00
VITAMINI

Što je vitamin B6 i zašto je važan za zdravlje?

Zaslužan je za poboljšavanje raznih tjelesnih funkcija uključujući razgradnju bjelančevina, ugljikohidrata i masti te održavanje normalne razine homocisteina

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)

Vitamin B6 bitan je za naš cjelokupni organizam, a posebice za zdravlje srca, zdravlje mozga i živaca te održavanje dobrog imuniteta.

Vitamin B6 topiv je u vodi te ga se može pronaći u velikom broju namirnica koje često i konzumiramo na svakodnevnoj bazi. Osim kroz namirnice, vitamin B6 možemo dobiti i putem suplemenata te dodataka prehrani. 

Piridoksin je u svom aktivnom obliku vitamin B6 koji pomaže u metabolizmu više od 100 različitih enzima u našem organizmu.

Zaslužan je za poboljšavanje raznih tjelesnih funkcija uključujući razgradnju bjelančevina, ugljikohidrata i masti te održavanje normalne razine homocisteina. 

Homocistein je aminokiselina za kojeg se pokazalo da je povišena razina istog povezana uz pojavu koronarne bolesti srca te je nedavno prepoznat kao vodeći uzrok nastajanja moždanih i srčanih udara.

Za sada su najviše zabilježene pozitivne uloge vitamina B6 za ljudsko zdravlje po pitanju srca, neurološkog sustava i imuniteta. Tako se pokazalo da vitamin B6 pomaže kod raznih pojava.

Stoga, ako vam fali - uzmite ga ;)

06.12.2022. 09:01:00
http://metro-portal.hr/sto-je-vitamin-b6-i-zasto-je-vazan-za-zdravlje/140286/