Metro-portal.hr

objavljeno 15.06.2011. 13:11:00
META NAPADA

Što je to Sony skrivio hakerima?

Japanski je div u zadnja 2 mjeseca čak pet puta bio meta hakerskih napada, koji su im nanijeli mnogo materijalne i marketinške štete

Japanci nemoćni pred napadima
Japanci nemoćni pred napadima (freedigitalphotos.net)

Svatko se od nas sigurno može sjetiti onog kolege iz razreda kojega su ostali neprestano gnjavili zato što je nizak, debeo, nosi naočale i ima dobre ocjene. Vrlo lako možemo povući možda pomalo nezgrapnu, ali svakako dosta točnu paralelu između tog dječaka i japanskog elektroničkog diva Sonya, s obzirom na to u kakvu je nezavidnu situaciju zapao posljednjih mjeseci.

Što su to zapravo Japanci učinili hakerima da ih već neko vrijeme nikako ne puštaju na miru?

Većina razloga mogla bi se vrlo jednostavno svesti na onu poznatu američku izreku: It's payback time.

Sony je oduvijek bio poznat kao tvrtka koja vrlo agresivno štiti svoja autorska i patentna prava a zadnjih su godina dodatno intenzivirali napore da se obračunaju sa svakime tko se usudi i pomisliti na povredu tih prava.

Gene Spafford, IT stručnjak sa Sveučilišta Purdue objasnio je da je korporativna politika tvrtke glavni krivac za serije napada koji su se dogodili.

Primjerice, Sony ne samo da je zabranio pristup svojoj mreži korisnicima koji su na bilo koji način modificirali svoje Playstation konzole, već je na njih potajno instalirao i rootkit programe koji su onemogućavali korištenje kopiranih CD-a te podigao tužbe protiv poznatih hakera Georga Hotza i Jammieja Thomasa.

Hotz je postao poznat nakon što je razvio alate za otključavanje iPhona a iznervirao je Sony nakon što je na svom blogu dnevno govorio o svom napretku u razbijanju zaštite Playstationa 3, sustava za koji se dotada mislilo da je neprobojan.

„Reakcije na taj incident i mnoge druge stvorile su oko Sonya auru pohlepne kompanije bez imalo razumijevanja za potrebe svojih korisnika i nikako ne čudi da su upravo oni postali meta ljutitih hakera", kaže Gene Spafford.

Lavinu je pokrenula vijest da je tim hakera uspio probiti Sonyevu zaštitu i dobiti pristup podacima milijuna korisnika Sonyeve Playstation mreže, nakon čega su se i drugi hakeri ohrabrili namirisavši krv u tehnološkom oceanu.

Sony je u zadnja 2 mjeseca napadnut točno 5 puta:

7. travnja - Hakeri su razbili zaštitu Playstation mreže i dobili pristup osobnim podacima čak 77 milijuna korisnika. Sony je tek u svibnju priznao i da su im za istog napada ukradeni podaci o čak 12.000 kreditnih kartica.

19. svibnja - Hakeri su ukrali virtualne kredite vrijedne preko 1200 dolara od So-Neta, jedne od Sonyevih podružnica.

23. svibnja - Hakeri su iz Grčke provalili u Sonyev BMG server i ukrali podatke o korisnicima

24. svibnja - Sony priznaje da su hakeri ukrali više od 2000 glazbenih kompilacija sa njihove stranice u Kanadi

2. lipnja - Skupina LulzSecurity napala je stranicu sonypictures.com i ostvarila pristup lozinkama, imenima, adresama i rođendanima Sonyevih kupaca.

15.06.2011. 13:11:00
http://metro-portal.hr/sto-je-to-sony-skrivio-hakerima/60162/