Metro-portal.hr

objavljeno 22.01.2022. 12:01:00
ZNATE LI?

Što je razlog stalnog umora?

Zaklada Sleep Foundation kaže da nedostatak sna tijekom duljeg vremena može stvoriti dugoročne zdravstvene probleme, negativno utjecati na odnose i vaš posao

Kronični umor je sve češći...
Kronični umor je sve češći... (Arhiva)

Umorni ste stalno, svugdje i mogli bi zaspati u trenu - kad bi to bilo moguće... tako je većini ljudi nakon dvije godine pandemije, zaključak je znanstvenika.

Za početak, dobar i zdrav san ključan je za zdravlje i opću dobrobit. Ako svoje tijelo ne odmorite, loše ćete se osjećati fizički, a promijenit će se i vaše ponašanje te će vam koncentracija biti smanjena. Jedna noć bez dobrog, čvrstog sna može narušiti kvalitetu čitavog tjedna. 

Zaklada Sleep Foundation kaže da nedostatak sna tijekom duljeg vremena može stvoriti dugoročne zdravstvene probleme, negativno utjecati na odnose i vaš posao, pa čak i izazvati osjećaj depresije.

Prema Googleovim podacima, pretraživanje pitanja "zašto sam uvijek umoran?" ovoga mjeseca poraslo je za 500 posto, a u posljednjih 18 godina je više puta pretraživano od bilo koje druge teme. 

Mnogo je čimbenika koji nas čine umornima, ali u posljednje vrijeme najčešći i vodeći uzrok je stres.

"Mnogi od nas u kriznom su stanju više od godinu dana. Nosimo se s neizdrživim stanjima kao što su rad od kuće, školovanje djece od kuće, tuga zbog gubitka voljenih osoba i prijatelja ili usamljenost", komentirala je stručnjakinja za spavanje Jasmin Lee.

Ističe da stres može negativno utjecati na REM fazu sna i uzrokovati nesanicu. A bez dobrog sna idući dan osuđen je na propast. 

"Pandemija i stres doveli su do borbe protiv umora", ističe Lee.

Stoga, ne čudite se nego poradite na tome da više spavate...

22.01.2022. 12:01:00
http://metro-portal.hr/sto-je-razlog-stalnog-umora/136123/