Metro-portal.hr

objavljeno 17.06.2018. 09:44:00
5 MINUTA ZA UČENJE

Što je QR kod i kako se može iskoristiti ?

Može pohraniti oko 4000 znakova u slici što je znatno više od 25 znakova barkoda koji je jednodimenzionalan

Čemu zapravo služi
Čemu zapravo služi (Arhiva)

QR kod i barkod ne bi trebali trpati u isti koš, iako se oba koriste za pohranu informacija i provjeru u računalnoj bazi podataka. Zanima li vas što je točno QR kod? Kako se koristi i koliko se razlikuje od barkoda? Kako se može iskoristiti? Sve možete doznati u ovom članku.

QR kod je kratica za Quick Response Code. Izvorno je kreiran za proizvođača automobila. U osnovi je nadograđena inačica barkoda. Može pohraniti oko 4000 znakova u slici što je znatno više od 25 znakova barkoda koji je jednodimenzionalan. Razlog tome je njegova dvodimenzionalnost. Još jedna posebnost je što QR koda ima ugrađeno ispravljanje pogrešaka. To znači ako jedan dio koda nedostaje nema problema za pročitati poruku.

QR kod vs barkod

U tehničkom smislu, međusobno se razlikuju u načinu čitanja. Za barkod potreban je laserski čitač. Svi ste ga vidjeli u rukama blagajnica u trgovinama kada vam očitava cijene artikla. Za QR kodove uređaj mora imati procesor slike (aka, fotoaparat). U današnje doba kada svaki pametan telefon ima kameru, to nije problem. QR kodovi mogu nas uputiti na određenu web stranicu, napraviti posjetnicu, podijeliti zaporku za WiFi Hotspot ( hoteli, uredi, kafići, ...) ili vezu ( Galaxy S8/ S9, Not 8, iPhone..) Praktičnosti ne nedostaje.

Jedan od nedostatak je što uglavnom morate preuzeti aplikaciju treće strane za čitanje QR kodova. Razlog je što još uvijek nema mobilnog operativnog sustava koji nativno integrira QR kodove. Drugi nedostatak je što ti kodovi zauzimaju više prostora nego tradicionalni barkodovi. Time nekima ne izgledaju na ambalaži ugodni oku.

Web stranice koje omogućavaju izradu QR koda

 

Najbolje aplikacije za skeniranje QR koda

i-nigma

Prema korisnicima širom svijeta, jedna je od najboljih aplikacija za skeniranje QR kodove i barkodova. Razvila ju je tvrtka 3GVision. Izuzetno je brza aplikacija i omogućuje skeniranje za dekodiranje svih obojenih, kreativnih i obrnutih kodova sa svijetlim uzorcima na tamnoj pozadini. Možete dijeliti skenirane kodove omiljenih proizvoda kroz različite društvene medijske platforme kao što su Twitter i Facebook.

Preuzimanje Android | iPhone

QR Droid  za Android

Odlična aplikacija koja skenira QR kodove u svim orijentacijama, datotekama spremljenim na unutarnjem ili vanjskom mediju za pohranu. Čita kodove pronađene na web stranicama, časopisima, knjigama itd. Sve što trebate učiniti je otvoriti aplikaciju, usmjeriti je na QR kod i dolazi do skeniranja ga. 

Osim što je alat za skeniranje podataka,  ima mogućnost generiranja QR iz telefonskih kontakata, oznaka preglednika i karata. Njihovi i QR kodovi poznati kao XQR kodovi i mogu se povezati s bilo kojim sadržajem koji vam se sviđa.  Ti nije sve! Sadrži i vlastiti skup widgeta za postavljanje na početni zaslon pametnog telefona. Sve ove mogućnosti opravdavaju njenu veličinu koja je otprilike 12 MB. Preuzimanje: Android

QR Reader za iPhone 

QR Reader nevjerojatno brzo skenira s velikim brojem mogućnosti upotrebe i dijeljenja. Omogućuje otvaranje informacija iz QR koda s drugim aplikacijama i sprema cijelu povijest skeniranja kako biste uštedjeli vrijeme.  Preuzimanje: iPhone

Piše: Sanja Ledinek
17.06.2018. 09:44:00
http://metro-portal.hr/sto-je-qr-kod-i-kako-se-moze-iskoristiti/112759/