Metro-portal.hr

objavljeno 03.06.2011. 09:04:44
Q&A

Što je PMS i kada treba otići liječniku?

Predmenstrualni sindrom (PMS) može osim tjelesnih simptoma izazvati česte promjene raspoloženja i depresiju pa treba znati kada potražiti pomoć

Fotografija vijesti

Za neugodne simptome ima lijeka koji će ih barem ublažiti, a to su uzimanje hrane koja zadrži zdrave masnoće i vitamin E.

Kada treba otići kod liječnika 
Neke žene imaju tako jake fizičke bolove da ne mogu uopće funkcionirati, a kod nekih postoje takvi emocionalni simptomi koji ometaju odnose s partnerom. Bilo koja smetnja normalnom načinu života zahtijeva poseban tretman. 

Što je uzrok PMS-a? 
U drugom delu menstrualnog ciklusa dominira hormon progesteron. Ovaj hormon snižava razinu seratonina - hormona sreće i izaziva nadutost, osjetljivost u grudima i glavobolje. 

Postoje li tablete koje mogu ublažiti PMS? 
Većina oralnih kontraceptiva ne pomaže kod PMS-a. Ipak, nove vrste kombiniranih lijekova može pomoći. 

Postoje li neki drugi lijekovi koji mogu pomoći? 
Farmaceuti tvrde da blaga doza anti-depresiva može pomoći, a postoje i drugi hormonalni lijekovi i jači anti-depresivi koje liječnici prepisuju u težim slučajevima.

Postoje li neke vrste prirodnih lijekova koje liječnici preporučuju? 
Žene primjećuju da su simptomi blaži ukoliko više vježbaju i reduciraju prehranu, hraneći se zdravo i uravnoteženo. Vitamin B6 bi trebalo koristiti svakodnevno jer pomaže kod promjena raspoloženja. Pojedina istraživanja dokazuju da su i namirnice koje sadrže kalcij i magneziji biljka konoplja također ljekoviti. 

Ublažava li se PMS s godinama?
Najčešći je kod žena između 30 i 40 godina i izgleda da se pogoršava s godinama. Također, žene čije su majke patile od PMS-a će biti sklonije ozbiljnijim simptomima, kao i one sa prekomjernom težinom te one koje se malo kreću

Zbog čega čaj, kava, čokolada i alkohol pogoršavaju stanje? 
Razlog još uvijek nije poznat, ali žene su primijetile da su simptomi blaži kada se ove namirnice izbjegavaju. 

Treba li piti diuretik ili to pogoršava situaciju? 
Diuretici se koriste kod PMS-a zbog osjetljivosti grudi, nadimanja i oticanja. Najčešće se koristi spironolakton, ali samo pod posebnim okolnostima kada dolazi do gomilanja kilograma prije menstruacije. 

03.06.2011. 09:04:44
http://metro-portal.hr/sto-je-pms-i-kada-treba-otici-lijecniku/59657/