Metro-portal.hr

objavljeno 16.01.2021. 21:01:00
ZNATE LI?

Što je ljubav na prvi pogled?

Nisu u pitanju samo lijepo lice i zgodno tijelo, ne radi se samo o ugodnom glasu ili sjajnim očima jer tu su još i govor tijela, brzina i ritam govora, dodir, miris, feromoni, tajne kemikalije...

Što vas je zapravo privuklo?
Što vas je zapravo privuklo? (Arhiva)

Ljubav na prvi pogled... jeste li je ikad doživjeli? Ono, stvarno, grom iz vedra neba, jednostavn ste znali... ili?

Ispada da, zapravo, prava osoba nije niti važna u cijeloj priči, nego osjećaj koji je nam je uspješno izazvala u nama.

Ukratko, Kupid, rimska varijanta boga ljubavi, ne igra nikakvu ulogu u tome kad parovi doživljavaju strast i uzbuđenost  zaljubljenosti. Sve se svodi na mješavinu kemikalija i hormona u mozgu, tvrdi jedan kineski stručnjaka.

Znanstvenici uvjeravaju da se gotovo u svakom slučaju zaljubljenosti preko glave radi o sljedećem - ono što pojedinac u biti zaista voli nije specifična osoba već ugodni osjećaj koji ta osoba u pojedincu izaziva.

Nisu u pitanju samo lijepo lice i zgodno tijelo, ne radi se samo o ugodnom glasu ili sjajnim očima jer tu su još i govor tijela, brzina i ritam govora, dodir, miris, feromoni, tajne kemikalije koje u drugima potiču društveno ponašanje.

"Ono što prvo zavolimo je 'iskustvo u našem mozgu'", kazao je Mao Lihua, izvanredni profesor pri Sveučilištu u Pekingu.

Bezmirisni feromoni dospijevaju do živčanih sustava mozga koji pokreću hipofizu. Simptomi pojačanog rada hipofize su ubrzan rad srca, ubrzano disanje i puls, suha usta i znojni dlanovi, piše Shanghai Daily.

Sve te reakcije se vraćaju do mozga u vidu signala na temelju kojih on zaključuje - to mora da je ljubav!

Kemijski koktel sastoji se između ostalog od adrenalina, oksitocina, dopamina, feniletilamina, norepinefrina (noradrenalin), endorfina, vazopresina (antidiuretski hormon), serotonina i testosterona. "Svi ti složeni procesi pokreću se u trenu i rade automatski i vrlo brzo", kaže psiholog Mao. "Tako da sve što možete osjetiti je to da vas je 'udarilo' - to je ljubav na prvi pogled." Opisane biološke procese nema potrebe negirati jer su potvrđeni nebrojeno mnogo puta i čini se da su zaista odgovorni za zaljubljivanje na prvi pogled, ali da ona istinska, prava ljubav ipak ima malo širu i duhovnu dimenziju nema potrebe dokazivati, zar ne?

16.01.2021. 21:01:00
http://metro-portal.hr/sto-je-ljubav-na-prvi-pogled/129835/