Metro-portal.hr

objavljeno 07.12.2021. 15:02:00
HMM ;)

Što je gore za vas - cuga ili trava?

Obje supstance vrlo brzo utječu na mozak, smanjujući razinu koncentracije i sposobnost pamćenja

Ipak je travica više OK... ;)
Ipak je travica više OK... ;) (Arhiva)

Ako se želite (ili trebate) omamiti, imate dva načina - alkohol ili trava... sve ostale varijante vode vas u neke definitivno pogrešne stvari... ili?

Naime, osobe koje povremeno zapale džoint često posežu za argumentom da je alkohol mnogo štetniji po zdravlje nego marihuana ili hašiš.

S opasnostima od alkoholizma već smo dobro upoznati. No postupno se upoznajemo i s opasnostima od kanabisa, čija je rekreativna upotreba legalizirana diljem svijeta. 

Kakve posljedice alkohol i kanabis imaju po naše zdravlje? Što ako ste se napili prošle noći? Je li to isto kao da ste se ''napušili'' preko dana? Evo što na to kažu znanstvenici.

Djelovanje 

Alkohol je citotoksin koji kroz krvotok brzo prodire u organizam. Otežava prijenos informacija u mozak, a veće količine mogu dovesti do trovanja alkoholom.

Biljka indijske konoplje sadrži više od šezdeset kanabinoida, od kojih je THC klasificiran kao najsnažnija psihoaktivna supstanca. U organizmu je puno receptora na koje 'se primaju' kanabinoidi, uključujući i THC. 

Općenito, više je istraživanja posvećeno učincima alkohola. Što se istraživanja kanabisa tiče, postoje dodatne poteškoće jer udio THC-a u biljkama jako varira.

Akutni negativni učinci

Obje supstance vrlo brzo utječu na mozak, smanjujući razinu koncentracije i sposobnost pamćenja. 

Alkohol je jedan od najčešćih uzroka prometnih nesreća, ali i kanabis smanjuje sposobnost za upravljanje vozilom. Alkohol u nekih osoba naglašava agresivnu prirodu, gotovo svaki treći čin nasilja počinjen je pod utjecajem alkohola. 

Kanabis, s druge strane, mnoge opušta i smiruje, ali zato može izazvati osjećaje panike i paranoje.

Dugotrajna šteta

Ljudi koji piju alkohol često narušavaju svoje zdravlje i smanjuju očekivani životni vijek.

Mnogi će pritom pomisliti na ovisnike o alkoholu. No i povremena konzumacija alkohola bilo koje vrste može izazvati više od dvjesto bolesti, kaže Ulrich John, liječnik u Sveučilišnom medicinskom centru u njemačkom Greisfwaldu.

Dok među mladim ljudima u mnogim zemljama opada konzumacija alkohola i duhana, pušenje kanabisa postaje sve popularnije, pokazuju istraživanja. Zdravstveni eksperti procjenjuju da su potencijali za razvojem ovisnosti podjednaki kod obiju supstanci. 

Ipak, suprotno od kanabisa, odvikavanje od alkohola donosi posebno teške fizičke simptome.

07.12.2021. 15:02:00
http://metro-portal.hr/sto-je-gore-za-vas-cuga-ili-trava/135492/