Metro-portal.hr

objavljeno 27.11.2013. 20:01:00
POČNITE

Što je bitcoin i kako ga rudariti

Bitcoin je danas, 27. studenoga 2013. dosegao vrijednost od nevjerojatnih 1000 dolara, a pred samo par dana vrijedio je 530 dolara

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)

Bitcoin kao vrijednost nastaje u računalima, na internetu, na virtualnim tržištima, a krajem protekle godine "u optjecaju" je bilo više od 10 milijuna bitcoina. Pri tome, količinu bitcoina ne utvrđuju institucije, nego računalni procesi u računalima diljem svijeta. Bitcoin je zaštićen od inflacije matematičkom funkcijom, koja onemogućuje da količina bitcoina naraste iznad 21 milijuna. Problem može nastati ako potražnja stalno raste.

Prednost bitcoina jest u neovisnosti njegovih vlasnika o trgovcima i bankama. Svi transferi odvijaju se putem virtualnog poštanskog sandučića u obliku softwarea za različite računalne sustave, u kojemu mogu sudjelovati i privatne osobe i poduzeća, bez pristojbi i neovisno o mjestu.

Bitcoin se sastoji od kriptografskog para ključeva, pri čemu jedan od ključeva predstavlja valutnu jedinicu, a drugi služi kao dopuštenje za raspolaganje njome. Ključevi se pohranjuju u binarnu datoteku, koja uzgred uz mogući pad vrijednosti može predstavljati dodatni rizik zbog mogućnosti krađe.

Kad vlasnik želi platiti tim virtualnim novcem, on šalje samo javni ključ zajedno s potpisom za transakciju, koji dobiva odgovarajući ključ primatelja, čime se mijenja vlasnik a istodobno i tajni kod iznosa.

Rudarenje bitcoina postalo je toliko popularno da su već reagirali i proizvođači hardvera koji su napravili posebne matične ploče s maksimalnom snagom procesora za proces rudarenja.

Kako se rudari bitcoin? Skinite Bitcoin Wallet na svoje računalo i pustite ga da radi svoj posao, a ako ste rudar s aspiracijama na veliku zaradu, upregnite sva dostupna računala i pratite forume ..

Ovaj video pojašnjava što bitcoin jest, a još više što nije:

A evo kako to objašnjava Super Mario:

27.11.2013. 20:01:00
http://metro-portal.hr/sto-je-bitcoin-i-kako-ga-rudariti/81840/