Metro-portal.hr

objavljeno 27.03.2023. 09:00:00
ZDRAVLJE

Što i kako treba jesti - zdravo

Zdrava prehrana uključuje unos različitih namirnica koje pružaju tijelu dovoljno hranjivih tvari koje su potrebne za normalno funkcioniranje

Što vam sve treba
Što vam sve treba (Arhiva)

Zdrava prehrana nam već izlazi na uši u člancima, no koliko od svega toga što pročitate zapravo i koristite? Nekako bi se okladili da ne baš pretjerano, istina?

E pa, idemo onda pokušati malo drugačije nego do sada, možda ide bolje... ;)

Prehrana je jedan od najvažnijih čimbenika koji utječu na naše zdravlje. Zdrava prehrana ne samo da pomaže u održavanju zdravog tijela, već i u prevenciji mnogih bolesti. No, unatoč tome, mnogi ljudi i dalje ne pridaju dovoljno pozornosti tome što jedu. Stoga, u ovom članku ćemo istražiti potrebu zdrave prehrane i kako ona može imati pozitivan utjecaj na naše zdravlje.

Što je zdrava prehrana?

Zdrava prehrana uključuje unos različitih namirnica koje pružaju tijelu dovoljno hranjivih tvari koje su potrebne za normalno funkcioniranje. To znači jesti raznoliko voće, povrće, cjelovite žitarice, proteine ​​i zdrave masti, kao i ograničavanje unosa šećera i procesuiranih namirnica.

Prednosti zdrave prehrane

Postoje mnoge prednosti zdrave prehrane, uključujući:

Održavanje zdravog tijela - unos pravilne količine hranjivih tvari koje su potrebne tijelu može pomoći u održavanju zdravog tijela, što zauzvrat pomaže u prevenciji mnogih bolesti.

Poboljšanje mentalnog zdravlja - dobar unos hrane također može poboljšati mentalno zdravlje i smanjiti rizik od depresije i anksioznosti.

Povećanje energije - pravilna prehrana može pomoći u povećanju razine energije i poboljšanju raspoloženja.

Smanjenje rizika od bolesti - zdrava prehrana može smanjiti rizik od raznih bolesti, uključujući srčane bolesti, dijabetes, pretilost, rak i još mnoge druge.

Kako uvesti zdravu prehranu u svoj život?

Uvođenje zdrave prehrane u svoj život može biti izazovno, ali postoji nekoliko jednostavnih načina za to:

Jedite raznoliko - uključite različite vrste hrane u svoju prehranu, poput povrća, voća, cjelovitih žitarica, proteina i zdravih masti.

Izbjegavajte prerađenu hranu - pokušajte smanjiti unos prerađene hrane i hrane bogate šećerom.

Planirajte obroke - planirajte svoje obroke unaprijed kako biste se lakše pridržavali zdrave prehrane.

I to bi bilo to... možete li pokušati?

27.03.2023. 09:00:00
http://metro-portal.hr/sto-i-kako-treba-jesti-zdravo/141755/