Metro-portal.hr

objavljeno 13.06.2011. 22:15:00
GASTRO VODIČ

Što i kako jedu Izraelci?

SLIKE - Izraelske tržnice nude fantastičan izbor ulične hrane koja se razvila pod utjecajima s četiri strane svijeta

Izraelska tržnica
Izraelska tržnica (Daniel lila, MWN)

Izraelci su stigli s četiri strane svijeta - Istočne i Zapadne Europe, Arabije i zemalja na području Mediterana. Takva je i izraelska hrana koja temelje vuče iz palestinske kuhinje.

Turisti su do prije nekoliko godina u Izraelu najviše cijenili uličnu hranu, dok se u posljednje vrijeme uspješno razvija visoka gastronomija koja je u rukama mladih kuhara. Nova generacija poštuje tradicionalne okuse, ali ima dovoljno hrabrosti za eksperimente čime lokalne specijalitete pretvara u prave kulinarske doživljaje.

Tel Aviv je kulinarsko središte Izraela. U samom centru se nalaze francuski, talijanski, španjolski i japanski restorani. Nezaobilazna točka za sve turiste je tržnica Carmel koja pored svježeg voća i povrća ima odličnu ponudu ulične, brze hrane.

Sasvim drugačiji svijet okusa upoznat ćete u Jeruzalemu u kojem se ponovno najviše isplati posjetiti tržnicu Machane Yehuda s malim tavernama i caffe barovima.

Top 5 izraelskih specijaliteta

Shakshouka
Shakshouka, obilan doručak s jajima i pikantnim rajčicama, u Izrael je stigla iz Libije. Jede se s kruhom, ponekad sirom i kobasicom, a poslužuje u jutarnjim satima u svim prometnijim ulicama. 

Hummus
Izraelski ozbiljno shvaćaju svoj hummus - umak koji se sastoji od piriranog slanutka, mljevenog sezama i kombinacije začina. Jede se s pita kruhom koji je posljednjih godina sve popularniji u Izraelu. Najbolji hummus pronaći ćete u arapskim restoranima u Jeruzalemu.

Izraelski doručak
Klasičan izraelski doručak sastoji se od salate od povrća začinjene maslinovim uljem i limunovim sokom, zatim jaja spremljenog na razne načine, svježeg kruha i izbora sireva. S hranom se redovito poslužuje sok od naranče. Izraelci obožavaju doručak pa se može pojesti u svim kafićima, hotelima i restoranima po pristipačnim cijenama.

Sabich
Tradicionalan irački sendvič u Izraelu ima status omiljene ulične hrane. Sastoji se od mekog pita kruha, punjenog s pečenim patlidžanom, tvrdo kuhanim jajima, krumpirom, svježom salatom, peršinom, lukom, sezamom i ambom (pikantnim žutim umakom).

Patlidžan na žaru
Patlidžan na žaru popularan je u svim krajevima Izraela, a priprema se na razne načine ovisno o tome gdje se nalazite. Na rešetke se stavlja cijeli patlidžan koji se potom roštilja sa svih strana, guli i puni jogurtom, salatom, mesom, plodovima mora i začinima.  

Piše: Inbal Klein, MWN
13.06.2011. 22:15:00
http://metro-portal.hr/sto-i-kako-jedu-izraelci/60101/