Metro-portal.hr

objavljeno 13.04.2013. 14:04:00
NAVIKE

Što dublji glas, to veći autoritet

Topli muški bariton ulijeva više povjerenja i odaje dojam mudrosti i autoriteta za razliku od piskavih viših glasova

Sjetite se samo autoritativnog glasa Jamesa Earla Jonesa
Sjetite se samo autoritativnog glasa Jamesa Earla Jonesa (Arhiva)

Ako ste se pitali zašto sve važne događaje najavljuju ugodni baritoni ili basovi, znajte da je to zbog toga što je upravo dubok glas najautoritativniji, što je pokazalo i istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta Stanford. 

Osobe dubljih glasova obično se doživljavaju kao osobe od povjerenja, pametnije i autoritativnije od drugih. Ispitivanje britanskih glasača pokazalo je da više vjeruju muškom baritonu od piskavih glasova koji ne ulijevaju toliko povjerenja.

Uz to, dokazanoje da oba spola više vjeruju muškim glasovima, što je nerijetko bio povod vježbama glasa političarkama poput nedavno preminule Margaret Thatcher kako bi prilagodile svoj glas i približile ga muškim frekvencijama. 

Evo i par praktičnih savjeta: govorite iz donjeg dijela trbuha, preciznije, prvo udahnite donjim dijelom trbuha, možete staviti ruku na njega kako biste osjetili da se širi, a tek zatim punim plućima.

Glas će vam upravo iz tog razloga zvučati dublje ako stojite kad govorite, pa kad razgovarate na telefon i želite da vas dožive ozbiljnije i s više povjerenja, obavezno svoje poslovne razgovore obavljajte stojećki.

13.04.2013. 14:04:00
http://metro-portal.hr/sto-dublji-glas-to-veci-autoritet/77530/