Metro-portal.hr

objavljeno 31.10.2019. 14:01:00
KINO PROGRAM

Što donosi studeni u kinu Kinoteka

Prvi naslov koji će se, osim na večernjim, prikazivati i na popodnevnim projekcijama je Dnevnik Diane Budisavljević redateljice Dane Budisavljević

Program Kinoteke za studeni
Program Kinoteke za studeni (Kinoteka)

Studeni u kino Kinoteka donosi drugo izdanje filmskog programa Europa u kinu & #EUANDME, posebnu projekciju dokumentarca Free to Rock  uz razgovor s izvršnim producentom Dougom Yeagerom i čak tri filmska ciklusa, a jesenska novost su i filmske projekcije u popodnevnom terminu od 17:30 odnosno 18 sati. Prvi naslov koji će se, osim na večernjim, prikazivati i na popodnevnim projekcijama je Dnevnik Diane Budisavljević redateljice Dane Budisavljević, koji je na repertoaru kina Kinoteka od 2. do 9. studenog.  

Uvjerena da njezin život nije vredniji od života progonjenih, Diana Budisavljević s nekolicinom prijatelja pokreće riskantnu akciju u kojoj iz logora u blizini Zagreba spašava više od 10 tisuća djece. Austrijsko podrijetlo u jednom trenutku išlo joj je u prilog, no u povijesnim previranjima ono postaje teretom zbog kojeg je najveća humanitarna priča Drugog svjetskog rata ostala neispričana.  Film je nagrađen Velikom Zlatnom Arenom i još pet nagrada na Pulskom filmskom festivalu. Uloge u filmu tumače Alma Prica, Igor Samobor, Ermin Bravo, Areta Ćurković, Mirjana Karanović, Vilim Matula, Krešimir Mikić i drugi, a u filmu se pojavljuju i preživjeli svjedoci Dianinih djela.

U suradnji s Američkim veleposlanstvom u Zagrebu u ponedjeljak, 4. studenog prikazuje se dokumentarni film Free to Rock  nagrađivanog autora i četverostrukog dobitnika nagrade Emmy, Jima Browna, koji će publici dočarati kako su glazba, underground bendovi i njihovi fanovi pridonijeli padu Željezne zavjese i komunizma u Istočnoj Europi. Nakon filma slijedi razgovor s izvršnim producentom Dougom Yeagerom koji će moderirati redatelj i novinar Igor Mirković. Film se prikazuje na engleskom jeziku bez hrvatskog titla, a projekcija je besplatna uz prethodno preuzimanje ulaznica na blagajni kina.

Od 12. do 16. studenog u kinu Kinoteka gostuje novo izdanje programa europskih dugometražnih filmova "Europa u kinu" i prateći program europskih kratkih filmova #EUANDME. Udruga Kulturni klub u suradnji s Europskom komisijom zagrebačkoj će publici predstaviti šest recentnih filmova europske produkcije: norvešku biografsku dramu Sonja: Bijeli labud, hvaljeni talijanski film Silvio  redatelja Paola Sorrentina, dokumentarni film Jean Paul Gaultier o slavnom modnom dizajneru, norveški film katastrofe Potres, nagrađivanu talijansku dramu Moja kći koja se natjecala u službenoj konkurenciji Berlinalea te francuski triler Bliski neprijatelji.

U studenom na repertoar kina Kinoteka stižu i ciklusi Nikole Tanhofera, Grete Garbo i Marlene Dietrich, hollywoodski spektakl Rat struja u režiji Alfonsa Gomez-Rejona o Nikoli Tesli u kojem glavne uloge tumače Benedict Cumberbatch i Michael Shannon te dva nova domaća naslova: 11. studenog očekuje nas zagrebačka premijera intimističkog dokumentarnog filma Vladimire Spindler Prijateljstvo s Trokutom,  koji konceptualnog umjetnika Vladmira Dodiga Trokuta predstavlja u posve novom svjetlu, a krajem mjeseca satirični triler o talačkoj krizi u jednoj srednjoj školi Dopunska nastava u režiji Ivana-Gorana Viteza (Narodni heroj Ljiljan Vidić).

Filmovi se prikazuju od 11 (matineje), 17:30, 18 i 20 sati, a cijene ulaznica iznose 15 odnosno 20 kuna (osim za besplatne projekcije). Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr / www.kinokinoteka.hr ili na blagajni kina prije projekcije. 

31.10.2019. 14:01:00
http://metro-portal.hr/sto-donosi-studeni-u-kinu-kinoteka/121643/