Što definitivno ne bi smjeli jesti
Milijuni jedu hranu koja uzrokuje više smrti nego duhan, a pritom jedu nešto što misle da je ukusno
Jedete li čokoladu ili slani čips, svatko ponekad žudi za nezdravim obrokom. Međutim, ultraprerađena hrana nije ograničena samo na stvari koje jedemo povremeno. Ona uključuje i hrenovke, kruh, jogurte s voćnim okusom, čak i juhe iz vrećice.
"Ta hrana je povezana s više slučajeva smrti u svijetu nego duhan", upozorio je dr. Chris Van Tulleken u podcastu Diary Of A CEO.
"Jeo sam tipičnu zapadnjačku hranu i užasno sam se udebljao. Upao sam u začarani krug prejedanja, tjeskobe i nesanice. Da sam tako nastavio godinu dana, udvostručio bih svoju tjelesnu težinu", dodao je.
Liječnik ističe da su ultraprerađene namirnice nezdrave, ali i da stvaraju ovisnost kao i pušenje.
"Povećana konzumacija ultraprerađene hrane povezana je s kardiovaskularnim bolestima, rakom, visokim krvnim tlakom, bolešću masne jetre, upalnom bolesti crijeva, depresijom, povišenim masnoćama u krvi, sindromom iritabilnog crijeva i demencijom", upozorio je.
Što je najgore, ljudi s niskim primanjima su prisiljeni jesti ultraprerađenu hranu jer je jeftina.
"Kada bismo se riješili siromaštva, riješili bismo se oko 60 posto problema bolesti povezanih s prehranom", poručio je dr. Van Tulleken.