« Knjiga
objavljeno prije 16 godina i 5 mjeseci

Što čitati ovaj tjedan?

Fotografija vijesti

Moderna vremena Info za Metro Express preporučuju tjedno štivo. Od autora tu su Tony Buzan, Mircea Eliade, Milica Lukšić, Siri Hustvedt, Sabine Kuegler, Paul Éluard,  Nikola Koydl...

Tony Buzan:
Tehnike za brzo čitanje

Autor velikog hita ‘Brzo čitanje’ u ovom nastavku opisuje svoje tehnike brzog čitanja kako bi vam pomogao da ubrzate svoju brzinu čitanja i transformirate svoju sposobnost razumijevanja informacija na radnom mjestu, tijekom studija i u slobodno vrijeme. Opisani sustavi brzog čitanja osmišljeni su tako da rade zajedno s mozgom; da stimuliraju vaša osjetila i da pomognu vašoj memoriji da pohrani informaciju koju vi odlučite zadržati na strukturirani i lako dostupan način. Knjiga opisuje kako vaše oči i vaš mozak primaju i informacije.

prevela Marija Pavkov
Veblecommerce
95 str.,
79,00

Mircea Eliade:
Mit o vječnom povratku

‘Držimo da bi filozofska antropologija imala štošta naučiti od načina na koji je pred-sokratovski čovjek procjenjivao vlastiti položaj u Kozmosu. Proučavajući tradicionalna društva nešto nas je zapanjilo: njihova pobuna protiv konkretnog, povijesnog vremena, njihova nostalgija za periodičnim povratkom u mitsko doba početaka, u Veliko Vrijeme. Smisao i funkcija onoga što smo nazvali ‘arhetipovima i ponavljanjem’ otkrivaju nam se samo ukoliko smo razumjeli težnju tih zajednica prema odbijanju konkretnog vremena.’ (M. Eliade).

prevela Ljiljana Novković
Jesenski i Turk
193 str.,
130,00 

Paul Éluard:
Pjesme / Poésies

Paul Éluard (1885-1952) veliki je francuski pjesnik 20. stoljeća, a njegov stih ‘Zemlja je plava kao naranča’ mnogi smatraju jednim od najljepših koji je u poeziji uopće ikada napisan. Zbirka sadrži najljepše Éluardove pjesme i u toj zbirci je najviše došla do izražaja pjesnikova navada da ne razdvaja riječi zarezima. Razlog je možda našao u bolnom razdoblju svoga života kada se Salvador Dali, poput zareza, ubacuje između njega i njegove žene, njegove muze Gale. Éluard je značajan i poznat i po učešću u nadrelizmu.

preveo Dragutin Dumančić
Naklada Ceres
197 str.,
89,00

Milica Lukšić:
Mrguda

Mrguda je siroče, ne više tako mala i snalazi se. Živi na ulicama nekog povećeg grada i druži se najčešće sa jednim štakorom, a samo ponekad i sa sebi sličnim ljudskim mladuncima koji obitavaju na Stanici. Mrguda za sebe kaže da je trgovačka putnica, i to okrutna, ali posao joj baš i ne ide... do onog dana kad štakor na udaljenom smetlištu nađe nešto što ni sam ne može opisati... Za one željne teorije književnosti: ovaj roman je malo bajka, malo čista fantastika, malo realizam, malo pikarski roman.

Autorska kuća
115 str., meki uvez
80,00

Siri Hustvedt:
Što sam volio

Provokativna slika u jednoj galeriji u New Yorku privukla je pozornost povjesničara umjetnosti Lea Hertzerga; sliku je kupio i potražio umjetnika, tada još nepoznatog Billa Wechslera. Tako 1975. započinje dugogodišnje prijateljstvo ne samo dvojice muškaraca nego i njihovih obitelji, bliskost koja se još učvršćuje kad obojica iste godine dobiju sinove... Smješten na pozadini intelektualne i umjetničke scene u New Yorku, slojevit roman spisateljice Siri Hustvedt spoj je obiteljske sage i mračnog trilera.

prevela Mirna Čubranić
AGM
382 str.,
198,00

Jay McInerney:
Sjajna svjetla, velegrad

Kada je prije više od dvadeset godina objavljen prvijenac Jaya McInerneyja ‘Sjajna svjetla, velegrad’, odmah je stekao mnoštvo poklonika i status kultne knjige, koji nije izgubio do danas. Riječ je o duhovitom romanu o suvremenom čovjeku i njegovim strahovima, roman o New Yorku, o njegovu noćnom životu, o novinama, manekenkama, kokainu. Jay McInerney u drugom licu, pripovijeda o mladiću s Manhattana koji ima sve, ali zapravo živi u savršenoj iluziji i ne zna tko je uistinu. 

preveo Dragan Koruga
Fraktura
220 str.,
99,00

Nikola Koydl
(monografija)

Monografija u velikom formatu ( 24 x 30 cm) donosi više od 320 reproduciranih radova Nikole Koydla nastalih u proteklih 43 godine. Autorica teksta u monografiji prof. Lilijana Domić na 40 uvodnih stranica upoznaje nas s djelom autora zaključujući već na početku teksta ‘… Koydl je vrlo rano svojim slikarstvom, promišljanjem i nezavisnošću odredio mjeru hrvatske suvremene umjetnosti, a kretao se od apstraktnog ekspresionizma do minimalizma. Njegov opus u svakom segmentu, fazi određuje široku mjeru tijeka suvremenosti.’

urednik: Zdravko Mihočinec
Art magazin Kontura
352 str.,
390,00

Sabine Kuegler:
Dijete iz džungle

Ono što se običnom čovjeku čini nezamislivim, Sabine Kuegler je doživjela: kao kći njemačkih istraživača djetinjstvo je provela usred džungle na Zapadnoj Papui, uz zaboravljeno kanibalsko pleme. Sve do sedamnaeste godine nije znala za automobile, televiziju ni trgovine. Nije se igrala lutkama, već je s krokodilima plivala u rijeci i već je u ranoj dobi upoznala stare rituale ubijanja. Priroda je bilo njezino igralište, džungla njezina domovina... Danas nakon mnogo godina u Europi, njezina je duša uhvaćena između dviju kultura.

prevela Maja Šešok
Škorpion
265 str.,
180,00

Mark Phillips i Jon Chappell:
Gitara za neznalice (+CD)

 Sve što treba početniku ili iskusnijem gitaristu - od kupnje i štimanja gitare do sviranja i održavanja. Knjiga je podijeljena na dvije vrste poglavlja: informativna i sviračka. Informativna poglavlja reći će vam nešto o nultom pragu i mašinicama, primjerice kako da ugodite gitaru. Sviračka poglavlja pružaju informacije o sviranju gitare. Svako sviračko poglavlje sadrži vježbe koje će vam omogućiti vježbanje opisanih vještina, a pri kraju svakog poglavlja naći ćete dio s pjesmama koje možete odsvirati upotrebom opisanih tehnika.

preveo Zoran Juras
MIŠ
381 str.,
165,00

Gary Zukav i Linda Francis:
Izbor duše: Odgovoran izbor

 Ljudi svaki dan donose stotine odluka, ali većina njih ipak smatra da imaju vrlo malo nadzora nad vlastitim životom. Autor bestselera Život duše u ovom se djelu pridružuje svojoj duhovnoj partnerici Lindi Francis, rezultat čega je knjiga koja praktičnim vježbama opisuje kako nam svaki trenutak u životu nudi mogućnost izbora: ustrajati u starim, ograničenim obrascima ili eksperimentirati s neograničenim potencijalom oslobađanja. Knjiga nudi slobodu eksperimentiranja s vlastitim životom kako biste ustanovili što za vas djeluje.

prevela Aleksandra Mihaljević Barlović
Dvostruka duga
208 str.,
140,00

05.02.2008. 22:28:49
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh