Metro-portal.hr

objavljeno 22.01.2008. 21:32:37
PREPORUKE

Što čitati ovaj tjedan?

Moderna vremena Info ( www.mvinfo.hr ) za Metro Express preporučuju tjedno štivo 

Antonio Lobo Antunes:
Draženje krokodila


A. L. Antunes rodio se 1942. godine u Lisabonu, i do danas je napisao petnaestak romana. Ovaj nagrađivani roman (nagrada ‘D. Dinis’ za prozu) priča je o četiri žene i njihovim vezama s terorističkim šefovima koje su upoznale u Lisabonu, i koji su na određen način bili povezani s generalom Spinolom. Kroz ta četiri ženska lika, vrlo snažna i posve različita, pisac progovara o temama kao što su ubojstva, bračna nevjera, incest, bolest, smrt. Antunesova naracija uvodi čitatelja izravno u kaos stvarnosti ili fantazije.
prevela Tanja Tarbuk
SysPrint
345 str., 150,00

Sam Shepard:
Veličanstveni san o nebu: priče


Sam Shepard (1943) najznačajniji je američki dramatičar svojega naraštaja, iza kojeg je 40-ak dramskih tekstova i scenarija kultnih filmova. Zapažen je i po svojoj glumačkoj karijeri, no manje je poznato da je mimo već spomenutih tekstova ‘za gledanje i slušanje’ Shepard objavio i nekoliko sjajnih knjiga pjesama, poetskih priča i dnevničkih bilješki. Kad Shepardova rečenica jednom dospije u čitateljev obzor – teško ju je potisnuti ili zamijeniti nekom umiljatijom frazom, dijalozi su mu kratki i slikoviti, puni dosjetki.
preveo Damjan Lalović
Disput: HFD
160 str., 100,00

Pavao Pavličić:
Vukovarski spomenar


Vukovar doživljen kao amalgam i zaliha svakojakih čuda: literarnih, historiografskih, etnoloških, turističkih, svakodnevnih... Pavličiću se njegov rodni grad čini poput rudnika u kojem se kriju dokazi o neobičnom, slikovitom, pa i simboličnom životu, iz kojega se može štošta naučiti, i koji u sebi krije neki dublji ljudski smisao. Pavličićevi prozni zapisi o Vukovaru u kojem je proživio djetinjstvo i mladost, posvećeni su osebujnim pejzažnim, povijesnim i ljudskim posebnostima i vrijednostima toga grada.
Matica hrvatska
306 str., 340,00

Zvonko Maković:
Lica: Alternativna povijest moderne umjetnosti


U ovoj knjizi Maković na neobičan način odabire dati pregled moderne umjetnosti - kroz odnos prema ljudskom licu, kroz portret i autorportret. Analizom izražavanja prikazivanjem ljudskog lica uspio je ispričati alternativnu povijet moderne umjetnosti, a upravo mu takav pristup omogućuje čitanje ne samo odraza vremena već i mogućnost specifičnog teorijskog interdisciplinarnog uvida u metode i primjene pojedinog slikara. Drugi dio knjige sadrži autorove tekstove o hrvatskim umjetnicima.
Izdanja Antibarbarus
215 str., 130,00

Adrian Predrag Kezele:
Skrivene poruke, skrivena značenja


Predznaci, podudarnosti i znamenja često se svrstavaju u područje praznovjerja. No, suvremena znanost, posebice kvantna fizika, otkrila je mnoge prirodne zakone koji ukazuju na mogućnost postojanja drugačijih pravila koji upravljaju našim svijetom. Stvarnost koju opisuje suvremena znanost jest stvarnost međupovezanosti, a svaki događaj ima utjecaj na sve druge pojave i događaje unutar cjeline svemira. Ova knjiga je svoje prvo izdanje doživjela 1996. godine.
Dvostruka duga
217 str., 145,00

Aleksandar Litvinenko i Jurij Felštinski:
Sakaćenje Rusije


Jurij Felštinski napisao je ovu knjigu zajedno s Aleksandrom Litvinenkom, bivšim časnikom KGB-a, i ovo je prva knjiga zabranjena u Rusiji još od 1970-ih godina, budući da razotkriva kako su se ubojite KGB-ovske metode upotrebljavale za dovođenje Vladimira Putina na vlast. „Sakaćenje Rusije“ temelji se na Litvinenkovu dvadesetogodišnjem osobnom poznavanju unutarnjih prilika u ruskim tajnim službama i njegovim spoznajama o poduzetim operacijama, što ga je na kraju došlo glave.
prevela Gordana Demšer
Znanje
284 str., 169,00

J. Butler, E. Laclau i S. Žižek:
Kontingencija, hegemonija, univerzalnost


Kakvo je suvremeno nasljeđe Gramscijevog pojma hegemonije? Kako možemo reformulirati univerzalnost nakon što su brojne proizvoljne verzije tog pojma bile toliko kritizirane?
U ovom radu J. Butler, E. Laclau i S. Žižek upuštaju se u dijalog o središnjim pitanjima suvremene filozofije i politike. Njihovi eseji, zamišljeni kao tri priloga koji odgovaraju jedni na druge, obuhvaćaju pitanja poput hegelijanskog nasljeđa u suvremenoj kritičkoj teoriji i teorijskih dilema multikulturalizma.
preveo Živan Filippi
Naklada Jesenski i Turk
326 str., 160,00

Slobodan Prosperov Novak:
101 Dalmatinac i poneki Vlaj


Detalji i anegdote iz života i djela najpoznatijih Dalmatinaca, od cara Dioklecijana do Olivera i Gibonnija... S. P. Novak literarnim ali vrlo lapidarnim stilom s mnoštvom provjerenih povijesnih podataka i anegdota pripovijeda detalje iz života i djela najznamenitijih Dalmatinaca. Izrađena na način drevnih karakteroloških biografskih zbornika, knjiga se odlikuje miješanjem sasvim provjerljivih podataka i onih koji su autorove konstrukcije ili su pak temeljeni na anegdotama.
V.B.Z.
248 str., 49,00

Hrvoje Kovačević:
Tajna Titana Horvata


Kako je živjeti u Stubičkim Toplicama? Ako ti je otac Indijac kao Simonu? Ili tvojih roditelja nikada nema kod kuće i okružen si čudacima koji se slučajno zovu tvoj baka i djed kao Laciju? Ili tvoja mama ima čudnog dečka kao Stellina? A stvari se u malom gradiću počinju opasno komplicirati sa svih strana... Ukratko, uzbudljivo. Toliko vrata a iza vrata toliko lica i toliko priča. Troje klinaca odluče spasiti Stellu od groznog očuha uz pomoć tajne Titana Horvata i jednog dobermana...
Mozaik knjiga
260 str., 59,00

Ivana Guljašević:
Čarapojedac (Slikovnica + DVD)


Čarape vam netragom nestaju? Od para čarapa nalazite samo jednu, a od druge nema ni končića? Skoro nove čarape imaju rupu na prstima (takozvane krumpire)? Ili rupu na peti? Sigurni ste da ste navečer prije spavanja ostavili obje čarape na podu usred sobe, a sad je tamo samo jedna? Ako ste na bilo koje od ovih pitanja odgovorili potvrdno, onda je Čarapojedac i u vašoj kući. A u ovoj knjizi ćete saznati sve što se o Čarapojedcima mora znati. Na poklon DVD-u čeka vas jedinstvena pjesma Čarapojedca i još pregršt iznenađenja.
Autorska kuća
32 str., 98,00

22.01.2008. 21:32:37
http://metro-portal.hr/sto-citati-ovaj-tjedan/1325/