Metro-portal.hr

objavljeno 22.04.2008. 23:45:40

Što čitati ovaj tjedan? 21.-27. travnja 2008.

Fotografija vijesti

Moderna vremena Info za Metro Express preporučuju tjedno štivo

Ljudmila Ulicka: Veseli sprovod

New York, sparni kolovoz 1991. Oko samrtne postelje teško bolesnog, ali još uvijek vrlo živahnog slikara Alika okupljaju se, uz ženu, ljubavnicu i bivšu djevojku s autističnom kćeri, njegovi prijatelji, ruski imigranti.

Dok traju posljednje pripreme, prisjećaju se dogodovština s Alikom i života u Rusiji, obnavljaju stara suparništva i zakopavaju ratne sjekire... Imigrantsko iskustvo, slikovit prikaz ‘ruske duše’, oda američkoj životnosti i raznolikosti,  strast za životom, sve je to stalo u ovaj kratki roman jedne od zanimljivijih ruskih književnica. 

preveo Igor Buljan
Vuković & Runjić
160 str., 79,00

Noam Chomsky: Promašene države: Zloporaba vlasti i napad na demokraciju

SAD učestalo nameću pravo vojnog interveniranja protiv „promašenih” država diljem svijeta.
U ovoj knjizi Chomsky okreće priču i otkriva da SAD dijele brojna zajednička obilježja s ostalim promašenim državama i upravo zbog toga predstavljaju veliku prijetnju za Amerikance i čitav svijet.

Promašene države, piše Chomsky, nisu sposobne ili voljne ‘zaštititi svoje građane od nasilja ili potpunog uništenja’ te ‘smatraju kako su same izvan dosega domaćeg i međunarodnog prava’.

preveo V. Kirinić
Naklada Ljevak
335 str., 129,00

Ephraim Kishon: Šalu na stranu: Uspomene

Knjiga uspomena poznatog izraelskog humoriste, dramatičara, filmskog redatelja i scenarista Ephraima Kishona (1924-2005) nastala je na temelju niza razgovora koje je s Kishonom, u njegovom domu u Švicarskoj, vodio izraelski novinar Jaron London.
Iako, kako je sam rekao, nikad nije želio pisati autobiografiju, ‘Šalu na stranu’ ipak je autobiografsko djelo u kojem je Kishon vrlo otvoreno progovorio o svom židovskom porijeklu, o obitelji, o svojim djelima te o odnosu prema radu, Bogu, prijateljima, politici te životu općenito.

preveo Zlatko Crnković
Hena com
256 str., 130,00

Lori Reid: Zdravlje u vašim rukama: Hiromantija za očuvanje i unapređenje zdravlja

Naše su šake živi registri koji bilježe sve vrste podataka o nama: kako razmišljamo i kako se ponašamo, kako radimo, volimo i odnosimo se prema drugima; naše snove, ambicije, svjesnu i nesvjesnu motivaciju, naše sklonosti kao i naše psihičko i tjelesno zdravlje.
Na isti način na koji geni određuju boju naših očiju, kromosomski zapis daje oblik našim šakama, uzorku kojeg nazivamo otiscima prstiju kao i glavnim crtama kojima je ispresijecan dlan.

prevela Nada Uglješić
144 str., meki uvez
159,00

Pas u svjetskoj i domaćoj knjizi

Još davne 1938. pod ovim se naslovom pojavila jedna posve neobična knjiga, i danas vrijedna pažnje i čitanja. Riječ je o zbirci pripovjedaka, ili fragmenata, iz književnoga djela većinom vrhunskih klasika svjetske i domaće književnosti, koje povezuje glavna tema - pas.
Priče su vrlo raznolike, ali im je zajednička crta propitivanje odnosa čovjeka i psa pa se u većina priča, pričajući o psima, zapravo govori o nama samima, o tome kakvi smo mi to zapravo ljudi... Svojedobno, priče je sabrao Vladimir Pavlaković.

priredila Vesna Solar
Ex libris
279 str., 180,00

Patricia Cornwell: ‘Otok pasa’

Kaos će zavladati kada guverner američke savezne države Virginije, u cilju skretanja pozornosti sa stvarnih državnih problema, objavi svoj suludi plan postavljanja zamki za prebrze vozače po cijeloj Virginiji.
Zamke će, objavljuje, biti postavljene na svim cestama i autocestama, a one koji budu kršili propis hvatat će nadzorni avioni ili helikopteri, koji će cijelo vrijeme nadlijetati državu...
Dosjetljiv, duhovit i insajderski pogled na pozadinu zbivanja u policijskim postajama, Patriciju Cornwell i ovaj put predstavlja kao vrsnu pripovjedačicu.

preveo Dragan Koruga
Algoritam
480 str., 79,00

Anita Juzbašić: Baloni naših želja

Proza koja je tek naizgled bijeg od svakodnevice, prvi roman mlade autorice Anite Juzbašić (rođena 1976. u Vinkovcima) bajkovita je priča u kojoj su glavni junaci podjednako ljudi, životinje i biljke, a svi likovi u ovoj maštovitoj prozi nesvakidašnji su.
Žive u iluzijama, a želje su im u balonima odbjegle u prostore koje ljudi nisu uspjeli podjarmiti.
Glavni junak je mrav, odmetnik iz roditeljskog mravinjaka, koji pokreće sve likove i događaje.
Na početku romana, posve slučajno, on biva ‘posvećen’ čime dobiva nadnaravnu moć djelovanja...

Naklada Ceres
99 str., 79,00

W. i Martha Sears: Povezujuće roditeljstvo,priručnik za razumijevanje i odgoj vašeg djeteta

Način na koji se brinete za svoje dijete u prvim godinama njegova života utječe na to kakvo će ono biti kao odrasla osoba.
Istraživanja su dokazala da je nemoguće razmaziti dijete povezujući se s njim, a ovoj je knjizi predstavljen stil roditeljstva koji se temelji na nježnim odgojnim metodama, punim razumijevanja.
Povezujuće roditeljstvo ne savjetuje stalno popuštanje i ne razvija ovisnost, naprotiv, ono potiče djetetov razvoj. Uz pomoć povezujućeg roditeljstva stvoriti ćete čvrstu vezu sa svojim djetetom.

prevela Irena Vadlja
271 str., meki uvez
129,00

Thomas Harris: Hannibalov postanak

Podaci o ranim godinama Hannibala Lectera (junaka romana ‘Crveni zmaj’, ‘Kad jaganjci utihnu’, ‘Hannibal’) su nepotpuni, a saznanja koja se kriju u ratnim i policijskim dosjeima, iz razgovora i forenzičnih nalaza tek djelomično rasvjetljavaju mrak...
Hannibal se pojavljuje iz noćne more Istočnoga bojišta, dječak na snijegu, nijem, s lancem oko vrata, a Hannibalov stric, ugledan slikar, pronalazi dječaka u sovjetskom sirotištu i dovodi ga u Francusku, gdje će živjeti s njim i njegovom suprugom, lady Murasaki..

prevela Vesna Valenčić
Leo-commerce
300 str., 60,00

Linda Howard: Pod krinkom noći

U malom ruralnom gradiću Cate Nightingale živi mirno sa svojim četverogodišnjim blizancima.
Jednoga jutra jedini gost pansiona neobjašnjivo nestaje ostavljajući sve stvari za sobom, a nekoliko dana kasnije Cate je zapanjena kada je napadnu naoružani muškarci i zahtijevaju stvari nestaloga gosta. Strahujući za živote svoje djece, Cate pristane surađivati...
Linda Howard nagrađivana autorica je mnogih bestselera New York Timesa koje karakterizira ‘zasićenost’ intrigama, napete akcije i senzualnost.

prevela Katarina Travašić
Naklada Uliks
323 str., 190,00

22.04.2008. 23:45:40
http://metro-portal.hr/sto-citati-ovaj-tjedan-21-27-travnja-2008/6240/