Metro-portal.hr

objavljeno 01.08.2008. 21:02:34

Što čitati

Preporuka tjedna - Peter James i Nick Thorpe: Drevni misteriji, Jurica Pavičić: Patrola na cesti...

Fotografija vijesti

KNJIGA TJEDNA:

Peter James i Nick Thorpe: ‘Drevni misteriji’

Preveo: Predrag Raos
Mozaik knjiga
656 str., tvrdi uvez
229,00

U ovoj su knjizi svoje snage udružili historičar (James) i arheolog (Thorpe), kako bi iznijeli najnovije informacije iz znanstvenog svijeta - kao i dosad najšokantnije izazove tradicionalnim objašnjenjima najvećih misterija svijeta, od kojih se ističu: uspon i pad Maya, izgubljeni svici s Mrtvog mora, Tutankhamonovo prokletstvo, propast Sodome i Gomore, linije iz Nazce i Vinlandska karta, opstojnost Robina Hooda i druge.

Knjiga o stvarnim misterijima koncipirana je u stilu napetih krimića, dok James i Thorpe iznose dokaze u prilog i protiv teorija raznih stručnjaka, bacajući pritom novo svjetlo na vječno nastojanje čovječanstva da pronikne u smisao prošlosti. Poučno i zabavno štivo.

Jurica Pavičić: ‘Patrola na cesti’
V.B.Z.
184 str.,
49,00

Naslov ove zbirke sastavljene od deset priča poneke glazbeno upućenije čitatelje asocirat će na baladu “Highway Patrolman” Brucea Springsteena, jer naslovna priča preuzima osnovnu konstrukciju i sam srž zapleta upravo iz te Springsteenove balade o kompleksnom odnosu ljubavi i mržnje dva brata. Pavičić zadržava samo ono najbitnije i transponira osnovne elemente Springsteenove priče u jedan milje koji daleko bolje poznaje. Radnja se iz bespregledne ravnice Nebraske, sliva i seli u pritiskujuće i tvrde vrleti dalmatinskog zaleđa.

 

Edgar Morin: ‘Etika’
prevela: Vesna Pavković
Masmedia
234 str.,
199,00

Prema riječima prof. dr. Rade Kalanja, pisca pogovora hrvatskom izdanju, Morinova se etička pozicija u mnogočemu razlikuje od većine novijih etičkih tematizacija. To nije normativna etika koja formulira gotove postulate i preskripcije moralnog djelovanja. Ona daje smjernice mišljenja i djelovanja u vremenu kada izgleda da nikakve smjernice nisu moguće. Njegova etika uzima u obzir sve ljudske spoznaje, ali ipak smatra da se područje etike ne može poistovjetiti ni s jednom drugom znanošću. Morin polazi od pretpostavke da moderna kultura nije sposobna riješiti globalne probleme.

 

Ann Gillanders: ‘Refleksoterapija: Sveobuhvatni priručnik’
prevela: Suzana Keleković
Planetopija
256 str.,
175,00

Holistički priručnik uz pomoć kojeg ćete na jednostavan i ugodan način sačuvati zdravlje sebe i svojih najbližih, olakšati svakodnevne tegobe, smanjiti stres, ojačati imunitet i usporiti starenje. Ova knjiga objašnjava način na koji djeluje refleksoterapija, na razumljiv način tumači fiziologiju i anatomiju svakog pojedinog tjelesnog sustava i daje upute za rad na odgovarajućim refleksnim točkama korak po korak. Sadrži vodič za tretiranje više od 70 uobičajenih bolesti, pruža detaljnu analizu slučajeva i daje savjete kako započeti samostalnu refleksoterapeutsku praksu.

 

Neil Degrasse Tyson i Donald Goldsmith: ‘Postanci: Milijarde godina evolucije'
preveo: Damir Mikuličić
Izvori
296 str.,
170,00

Knjiga pet postanaka: postanka svemira, postanka galaktika i galaktičkih jata, postanka zvijezda, postanka planeta, postanka života. Objedinjujući kozmologiju, astrofiziku, geologiju i biologiju, autori su ispisali vodič kroz današnje znanje u postanku svijeta i njegovom razvoju. Tyson i Goldsmith vrsni su popularizatori koji znaju kako drugima prenijeti nova zapanjujuća astronomska otkrića, a ovaj njihov vodič pokriva 14 milijarda godina povijesti svemira na čitak i zanimljiv način, postavljajući visoki standard za sve buduće kozmološke knjige.

 

Dragutin Hirc: ‘Stari Zagreb: Gradec i Grič’
priredio: Mate Grabar
Matica hrvatska
599 str.,
390,00

Rukopis Dragutina Hirca (1853-1921) godinama je poznat povjesničarima i istraživačima Zagreba, a također njegov nastanak i dugogodišnji bezuspješni autorovi napori da ga objavi. Zalaganjem priređivača konačno je i pripremljen za tisak. Djelo se sastoji od niza, uglavnom kratkih, uglavljenih zaokruženih cjelina različitih žanrovskih karakteristika: feljtona, memoarskih zapisa, citata i komentara tekstova poznatih historiografa: ima, dakle, mozaički karakter. Cilj mu je kronički predstaviti povijest najstarijih zagrebačkih naselja i zabilježiti urbanu i osobnu memoriju.

 

Dubravka Ugrešić: ‘Baba Jaga je snijela jaje: Mit o babi Jagi’
Vuković & Runjić
320 str.,
129,00

Novi roman jedne od najčitanijih i najprevođenijih domaćih književnica Dubravke Ugrešić hrvatski je prilog svjetskoj biblioteci Mitovi koju na domaćem tržištu prati naklada Vuković & Runjić. Dubravka Ugrešić laća se zadatka da protejski lik Babe Jage upiše u kontekst ženske starosti i starenja u našem vremenu, a rezultat je nadahnut, duhovit, ali trpak: vjeran potresnoj istini koje smo itekako svjesni, ali joj se najčešće bojimo pogledati u oči. Autorica prede priču koja oživljava drevni mit o ženskoj emancipaciji - autentično slavenski, ali za sve prostore i sva vremena.

 

Irska: Turistički vodič (Eyewitness travel)
prevela: Snježana Ercegovac
Profil
413 str.,
220,00

Ovaj turistički vodič pomoći će vam da što bolje iskoristite svoj eventualni boravak u Irskoj. U njemu ćete pronaći stručne preporuke i praktične informacije, a sedam poglavlja o grofovijama, kao i poglavlje ‘Dublin dio po dio’, donose opise svih važnih mjesta za obilazak zajedno s kartama, fotografijama i ilustracijama istovremeno smještjući  Irsku i u povijesni i kulturni kontekst. Glavne irske znamenitosti prikazane su na dvije ili više stranica, povijesne su zgrade prikazane u presjeku kako bi se otkrila njihova unutrašnjost. Najzanimljivija mjesta ili gradovi prikazane su iz ptičje perspektive.

 

Dorja Doncova: ‘Žena mog muža’
preveo: Igor Buljan
Naklada Ljevak
311 str., 
135,00

Pod optužbom da je ubio svoju sedmu ženu uhićen je Maksim Poljanski, ali amaterska detektivka Daša Vasiljeva uvjerena je da njezin bivši muž nije mogao pucati u lice ženi koja spava. Odlučuje pronaći pravog zločinca, no tajnoviti ubojica neprestano je ispred nje, ostavljajući na svom putu nove leševe… Darja Doncova pripada valu ženskih spisateljica detektivskih romana koje su postigle nevjerojatnu popularnost u Rusiji. Specifičnost njezinih romana je lik ‘ironičnog detektiva’, odnosno protagonist-pripovjedač koji na nekonvencionalan način, uz mnoštvo duhovitih ili apsurdnih zapleta, rješava slučaj.

 

Alan Bridgewater: ‘Vodeni vrtovi’
preveo: Neven Borić
Leo Commerce
80 str.,
69,00

Od mirne kućice uz jezero, vikendice uz more ili formalnog vrta s fontanom - voda posjeduje neodoljive osobine. Ako sanjarite o izradi vlastitog vodenog vrta bilo koje veličine ova će vas knjiga provesti kroz sve osjetljive faze realizacije vaše sanjarije (pod uvjetom da je imate gdje i realizirati). Odabir projekta, materijala, alata, izrada nacrta… sve do iskopavanja zemljišta, građenja zidova, sadnje i poribljavanja jezera… brojne su I poticajne mogućnosti na koje će vam ukazati ovaj priručnik, uz kvalitetne savjete i odgovore na pitanja.

Piše: Piše: Nenad Bartolčić, Moderna vremena info
01.08.2008. 21:02:34
http://metro-portal.hr/sto-citati-0108/10506/