Metro-portal.hr

objavljeno 27.09.2019. 13:01:00
DA?!

Što će najbolje utažiti žeđ?

Što više pijemo vodu, to se ona brže prazni iz želuca i apsorbira u krv gdje razrjeđuje tjelesne tekućine i hidirira nas

Voda nije najbolje rješenje
Voda nije najbolje rješenje (Shutterstock)

Voda je prva stvar za kojom ćemo posegnuti kada smo žedni, no ona nije i najbolje rješenje, pokazalo je istraživanje provedeno na škotskom Sveučilištu St. Andrews u kojem su uspoređeni hidratacijski učinci nekoliko različitih napitaka. 

Znanstvenici su otkrili da iako voda jako dobro odrađuje svoj posao -  brzo nas i kvalitetno hidrira, još je bolje ako u nju dodamo malo šećera, masnoća i proteina.
Razlog je način na koji naša tijela reagiraju na tekućinu, objašnjava za CNN voditelj studije dr. Ronald Maughan.

Ovakva vrsta napitka djeluje učinkovitije od vode iz ovog razloga. Što više pijemo vodu, to se ona brže prazni iz želuca i apsorbira u krv gdje razrjeđuje tjelesne tekućine i hidirira nas.

Drugi čimbenik je sastav hranjivih tvari u napitku.

Primjerice, za mlijeko je dokazano da bolje hidratizira organizam čak i od vode jer sadrži laktozu, bjelančevine imansoće, a svi oni pomažu usporiti pražnjenje tekućine iz želuca i održati hidriranost tijela dulje vrijeme.

Mlijeko sadrži i natrij koji djeluje poput spužve i drži tekućinu u organizmu  pa manje mokrimo. Na isti način djeluju i pripravci za liječenje proljeva. Oni sadrže male količine natrija, kalija i šećera koji pomažu zadržati vodu u tijelu. 

Ovo istraživanje nam potvrđuje ono što smo već znali.

Elektroliti  poput natrija i kalija doprinose boljoj hidrataciji, a kalorije u napicima usporavaju pražnjenje želuca te time doziraju potrebu za mokrenjem, odnosno voda neće samo proći kroz tijelo, već će se u njemu i zadržati neko vrijeme", objašnjava za CNN nutricionistica Melissa Majumdar. 

27.09.2019. 13:01:00
http://metro-portal.hr/sto-ce-najbolje-utaziti-zedj/120932/