Metro-portal.hr

objavljeno 30.06.2016. 08:03:14
RAZMIŠLJANJA

Što će biti sa Škotskom?

Velika Britanija je odlučila istupiti iz Europske unije. Škotska bi sada mogla istupiti iz Velike Britanije kako bi mogla ostati u Europskoj unij

Škoti bi ostali u EU
Škoti bi ostali u EU (Arhiva)

Sjever Ujedinjenog Kraljevstva je većinski bio protiv izlaska iz EU-a (62%) i sada čini sve kako bi ostao u Europskoj uniji. Škotski političari su razradili više scenarija. Jedna varijanta je referendum o neovisnosti od Velike Britanije uz hitan zahtjev za prijemom u Europsku uniju.

Druga mogućnost je mnogo kompliciranija i značila bi pojačanje pritiska u britanskom kotlu kao i velike pravne komplikacije: veto na odluku o istupanju Velike Britanije iz EU-a.

Igre s vetom

Predsjednica škotske vlade Nicola Sturgeon razmišlja o mogućnosti blokade Brexita. Ona smatra da parlament u Edinburgu sam zapravo treba glasati o izlasku iz EU-a i tako ga zapravo spriječiti.

Doduše, njoj je jasno da je to trnovit put. Ona strahuje da će britanska vlada biti drugog mišljenja. Zato je za BBC izjavila da treba razmisliti gdje će se ta diskusija završiti. Ukoliko se ispostavi da je veto nužan da bi se zajamčili interesi Škotske, ona će poći tim putem. A to znači i da će, ako to bude potrebno, škotskom parlamentu preporučiti da blokira donošenje Zakona o izlasku iz EU-a.

Prema britanskom pravu, regionalni parlamenti imaju veliku težinu. U dogovorima s parlamentima i vladama u Škotskoj, Walesu i Sjevernoj Irskoj, regulirano je da regionalne vlade moraju sudjelovati u donošenju odluke o izlasku iz EU-a. Temelj za to je da je pravo EU-a „prenijeto" u njihove pravne sustave.

Sturgeon se poziva na jednu ekspertizu koja je pokazala da postoji mogućnost veta. Škotski zastupnik SNP-a Pete Vishart prije toga je ukazao na jedan dokument odbora Gornjeg doma britanskog parlamenta za EU, u kome se polazi od nužnog pristanka Škotske. Ukoliko Škotska pođe tim putem, bit će to slučaj za pravosuđe. Moguće je da bi u tom slučaju i Europski sud morao odlučivati o tome postoji li pravno pokriće za veto. Sud EU-a ima zakonsku obvezu da zaustavi istupanje iz Europske unije i da se zalaže za integraciju unutar EU-a.

Problemi konzervativaca

Neki britanski političari to vide drukčije. Smatraju da je besmisleno vjerovati da škotski parlament ima mogućnost blokiranja izlaska iz EU-a ili mogućnost ulaganja veta, napisao je profesor prava i škotski torijevac Adam Tomkins na Twitteru. Postoji samo opcija da se s tom mogućnošću bude suglasan ili ne, kaže profesor iz Glasgowa. Kada netko nije suglasan, to nije isto kao kada blokira nešto, dodaje on. Tomkins je prijatelj Jana Duncana Smitha, pristalice izlaska iz EU-a. On je bio ministar rada u kabinetu Davida Camerona i u proljeće je podnio ostavku.

Nakon britanskog referenduma, jedno je očigledno: mnogo toga je nejasno. Utjecaj referenduma je očito precijenjen. On nije pravno obavezujući. Doduše, budući premijer će moći poništiti odluku o izlasku - na primjer ako se u pregovorima s EU promijene temelji suradnje. Poslije toga bi se mogao održati novi referendum koji bi mogao imati sasvim drugačiji rezultat.

No, i nevisnost Škotske polako dospijeva u žižu zanimanja. Prije dvije godine, tadašnji referendum nije uspio. Sada, kako je pokazala anketa lista Sunday Post, 59 posto Škota želi vlastitu državu. Institut za društvena istraživanja ScotCen, međutim, javlja da takvih ima samo 39%. Nikola Sturgeon, kako se čuje, novi će referendum organizirati samo ako bude sigurna da je Škoti podržavaju.

Upozorenje Nicole Sturgeon

Ukoliko u Škotskoj ikada bude uspio referendum o neovisnosti, Škoti će se suočiti s novim teškoćama. Oni bi, prema članku 49. Ugovora s EU, trebali podnijeti zahtjev za članstvom i sve zemlje EU-a bi se s time morale složiti. Ako bi Britanija u tom trenutku još bila u EU, London bi mogao glasati protiv i spriječiti prijem Škotske. Nicola Sturgeon je već upozorila i Camerona i sve buduće premijere da ni ne pokušavaju spriječiti održavanje drugog škotskog referenduma o neovisnosti.

Piše: Carsten Grün/DW
30.06.2016. 08:03:14
http://metro-portal.hr/sto-ce-biti-sa-skotskom/98871/