Metro-portal.hr

objavljeno 10.03.2016. 11:23:00
ZANIMLJIVO :)

Što bi napravili Hrvati kad postanu šefovi?

Hrvatima u vođenju kompanija više smeta podjela odgovornosti te međusobna komunikacija, no razlike u plaćama voditelja i ostalih radnika

Svašta bi se mijenjalo ...
Svašta bi se mijenjalo ... (Arhiva)

Portal posao.hr pitao je svoje posjetitelje pitanje koje svi želimo čuti "Da sutra postanete šef/ica, prvo biste...?", a odgovori su pokazali da nam plaća ipak nije na prvom mjestu.

Naime, tek je 10% ispitanika, od 570 ispitanih, odgovorilo da bi smanjili razliku u plaćama voditelja i ostalih radnika. Ova anketa ukazala je na najčešće probleme s kojima se susreću zaposlenici, pa ih sukladno tome žele poboljšati ili promijeniti ako bi došli na 'poziciju moći'. 

Većina ispitanika, 35% njih, naglasilo je da bi prvo jasno definirali zadaće i odgovornosti svih zaposlenih. Ovaj značajan postotak ukazuje na to da unutar većine kompanija odgovornosti, kao i radni zadaci, nisu dovoljno jasno definirani, ali ni 'pravedno' raspoređeni među zaposlenima.

Da je organizacija poslovanja veliki problem potvrdilo je i 17% ispitanika koji bi, "da su šefovi", prvo poboljšali međusobnu komunikaciju među kolegama i odjelima. Dakle, zaposlenicima je važno imati jasno definiranu radnu strukturu kako bi kvalitetno radili svoj posao, ali i transparentnu komunikaciju, ponajviše kada je u pitanju delegiranje zadataka.

Značaj udio ispitanika, 16% njih, uložilo bi u znanja i vještine svih zaposlenih. Iako ovaj podatak ne iznenađuje, još jednom se potvrdilo da zaposlenici žele učiti nove vještine i napredovati, no često nemaju priliku za to. Iako neki poslodavci ulažu u svoje zaposlenike, većina njih dodatno usavršavanje prepušta samim zaposlenicima.

Saša Jurković, direktor portala posao.hr i predsjednik najveće HR udruge u Hrvatskoj - HR Centar, komentirao je rezultate: „Iako svi zaposlenici na neki način 'maštaju' što bi sve napravili kada bi bili šefovi/ice, rezultati su pokazali da veća plaća ipak nije presudna. Značajno je da najveći broj ispitanih probleme kompanije vidi u definiranju zadaća i obaveza te međusobnoj komunikaciji, kao i ulaganju u obrazovanje. Naime, tim se potvrđuje da ispitanici više vrednuju kvalitetu radne okoline i mogućnost da se dokažu svojim radom i sposobnostima, nego veću plaću.

"Kao važan čimbenik, fleksibilno radno vrijeme istaknulo je tek 5% ispitanika, dok bi 4% njih 'strože' kontroliralo poslovanje. Ipak, uvođenje inovacija i modernizaciju poslovanja prepoznalo je čak 13% ispitanika, koje taj potez smatra najvažnijim u vođenju kompanije. Ispitanici su dodatnim odgovorima istaknuli da bi potjerali neradnike i 'rođake' te nagradili vrijedne i motivirane zaposlenike. Time su još jednom pokazali da se zbog loše organizacije često ne prepoznaju marljivi i vrijedni radnici.

10.03.2016. 11:23:00
http://metro-portal.hr/sto-bi-napravili-hrvati-kad-postanu-sefovi/96914/