Metro-portal.hr

objavljeno 14.06.2011. 14:25:00
ALTERNATIVNA PROŠLOST

Što bi bilo da se Mjesec uopće nije formirao

Po riječima američkog stručnjaka Neila Cominsa, dani bi bili kraći, a životni uvjeti puno dinamičniji nego danas

Mjesec
Mjesec (Shutterstock)

Znanstvenici vjeruju da se materijal koji je ostao nakon titanske kolizije između svježe formirane Zemlje i nebeskog tijela veličine Marsa prije nekih 4,5 milijardi godina skupio i stvorio ono što danas zovemo Mjesecom. Međutim, da do toga nije došlo, život na Zemlji bi izgledao sasvim drugačije. Pretpostavlja se da bi život, ako bi uopće postojao, imao migracijski karakter, ciklus smjene dana i noći bio bi kraći.

Prema riječima Neila Cominsa, profesora fizike sa Sveučilišta Maine, koji je ujedno i autor rada „What If The Moon Didn't Exist: Voyages to Worlds The Earth Might Have Been" (HarperCollins, 1993.), Mjesec je u tim ranim vremenima bio puno bliže Zemlji zbog čega su na njenim morima i obalama stvarani ogromni valovi koji su s kopna u vodu povlačili kemijske supstance koje su sudjelovale u kreaciji života.

Drugim riječima, Mjesec je izravno utjecao na miješanje 'prapovijesne juhe života'. Mjesečeva gravitacija je smanjila brzinu Zemljine rotacije - prvotno je dan trajao tek šest sati; danas traje 24 sata - ujedno je stabilizirao os našeg planeta i tako ujednačio smjene i karakter godišnjih doba. Drugim riječima, život koji bi se eventualno formirao na Zemlji bez Mjeseca imao bi sasvim drugačije uzorke u smislu aktivnosti, naročito jer bi dani i noći bili kraći. Stvorenja bi vjerojatno morala biti u stalnim migracijama kako bi se mogla nositi s ekstremnim i naglim klimatskim promjenama.

Na kraju, odsustvo Mjeseca bi izravno utjecalo i na neke druge životne aspekte - vjerojatno ne bi bilo svemirske utrke, a tko zna kako bi izgledale zemaljske kulture, umjetnost i znanost.

14.06.2011. 14:25:00
http://metro-portal.hr/sto-bi-bilo-da-se-mjesec-nije-formirao/60127/