Metro-portal.hr

objavljeno 07.08.2020. 11:29:00
COOL

Stižu suza Sv. Lovre, gledajte dobro

Perzeidi su zanimlja pojava koja, u idealnim uvjetima u ta dva tjedna vrhunca, jamči oko jednog meteora u minuti koji bljesnu i izgore na temperaturama od 1500°C.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)

Mnoštvo krhotina kad Zemlja na svom putu oko Sunca presijeca tu putanju, dolazi do "Suza Sv. Lovre".

Ove godine meteorski pljusak Perzeida vrhunac će dosegnuti 12. kolovoza, a kako navodi NASA na svojim službenim stranicama, u svakonoćnoj astronomskoj predstavi možemo uživati u skoro isto tako učestalom gledanju meteora i jedan tjedan prije i jedan tjedan poslije 12. kolovoza. Odnosno, od 5. do 19. kolovoza.

Ovih godina nismo se mogli veseliti baš "meteorskoj oluji", odnosno pojavi čak tisuća meteora po satu.

Međutim, i bez toga Perzeidi su zanimlja pojava koja, u idealnim uvjetima u ta dva tjedna vrhunca, jamči oko jednog meteora u minuti koji bljesnu i izgore na temperaturama od 1500°C.

Perzeidi su naziv dobili po zviježđu Perzeja iz kojeg se čini kao da izviru na nebu. A Suze Sv. Lovre nastale su zbog podudarnosti da se pojavljuju oko 10. kolovoza kada je ovaj kršćanski mučenik svirepo ubijen na roštilju u Rimu 258. godine.

Njegov je krimen bilo to što je, po ukusu tadašnjih vlasti, previše glasno nastojao širiti kršćanstvo. Imao je samo 33 godine kad su ga ubili, a do danas je iza njega ostala crno-humorna anegdota, vjerojatno naknadno iskonstruirana, da je Sv. Lovro, rodom iz današnje Španjolske, dok su ga pekli, u nekom trenutku iz prkosa Rimljanima rekao: "Ova strana je gotova, okrenite me i zagrizite."

Narodna predaja iz uspomene na tog čovjeka povezala je "prskanje iskri" na nebu u doba godine kad su se prisjećali njegove smrti, s frcanjem iskri vatre, odnosno sa "suzama Sv. Lovre".

07.08.2020. 11:29:00
http://metro-portal.hr/stizu-suza-sv-lovre-gledajte-dobro/126719/