Metro-portal.hr

objavljeno 16.10.2013. 14:37:00
MLJAC

Stiže Staročeško Zimsko pivo s češkim hmeljem

Ove godine Staročeško Zimsko pivo napravljeno je od originalnog češkog hmelja, što uz meku vodu s Papuka garantira sjajan okus

Staročeško Zimsko pivo s češkim hmeljem
Staročeško Zimsko pivo s češkim hmeljem (Pivovara Daruvar)

Pivovara Daruvar, najstarija hrvatska pivovara utemeljena 1840. godine ponovno je krenula u distribuciju Staročeško Zimskog piva (6,3% alk.). Ove godine u pivu se nalazi originalni hmelj iz Češke, iznimno poznat po svojoj kvaliteti što će Zimskom pivu osigurati još bogatiji okus.

Glavne značajke piva su originalni češki hmelj, veći postotak alkohola i proizvodnja od izrazito meke vode s Papuka

Uz tradiciju, posebnost piva su i kvaliteta i prirodnost - Staročeško ne sadrži konzervanse i kukuruznu krupicu, već povećani udio ječmenog slada, a proizvodi se prema tradicionalnom češkom receptu.

Udio alkohola iznosi 6,3%.

Sigurni smo da će i ove godine naše Zimsko pivo grijati brojne građane. Iznimno smo zadovoljni jer smo uspjeli osigurati dovoljne količine originalnog češkog hmelja koji bi trebao pojačati dojam Zimskog piva, rekao je Tomislav Horvat, direktor Pivovare Daruvar.

Staročeško Zimsko pivo izlazi na maloprodajno tržište i HoReCa kanal po cijeni od 6,50 do 7 kuna za 0,5 litara.

O najstarijoj pivovari u Hrvatskoj

Prvo pivo koje je ponijelo ime koje pivo iz Daruvara ponosno predstavlja i danas bilo je Staročeško Zimsko pivo, a pridjev Staročeško nosila su i druga piva koja su se tada kuhala - svijetlo, martovsko i porter. Staročeško pivo nastalo je daleke 1893. u Daruvaru, a ime je dobilo zahvaljujući doseljenicima iz Češke koji su donijeli specifičnu metodologiju proizvodnje piva. U to doba u gradu Daruvaru živio je veći broj čeških doseljenika, pa su tadašnji vlasnici pivovare shvatili da češka pivska kultura i mogućnost njenog povezivanja s lokalnim osobnostima imaju golemi marketinški potencijal.

Staročeško pivo i danas nastaje na starinski način u vrionim kadama uz proces otvorenog vrenja te naknadno odležavanje kroz minimalno 30 dana uz prirodni proces dozrijevanja, pri čemu se stvara okus, boja, optimalan gaziranost i pjeva piva.

Pivo su zato nazvali Staročeško, te su tako stvorili prvu i najdugovječniju pivsku marku u Hrvatskoj. Pivovara je u početku kuhala 500 hektolitara piva godišnje i desetljećima nije proširivala kapacitet. Tek krajem stoljeća proizvodnja se povećava na tisuću hektolitara, a po bilješkama ondašnjih novina 1901. godine skuhano je 986 hektolitara piva.

Pivovara Daruvar u posljednje dvije godine nalazi se u vlasništvu Kufner grupe. U tom su razdoblju provedena znatna ulaganja u tehnologiju i osvježavanje ponude.

16.10.2013. 14:37:00
http://metro-portal.hr/stize-starocesko-zimsko-pivo-s-ceskim-hmeljem/81091/