Metro-portal.hr

objavljeno 25.11.2017. 12:01:00
PROGNOZA VREMENA

Stiže snijeg i hladnoća - pripremite se

Zoran Vakula najavljuje veliku promjenu vremena ovog vikenda, kao i mogućnost susnježice u nizinama

Pripremite se, stiže...
Pripremite se, stiže... (Arhiva)

Promjena vremena koja se najavljuje već danima stiže nam sutra - kiša, osjetno zahlađenje, jaka bura, a u gorju i novi snježni pokrivač.

Danas će prevladavati promjenljivo, ponegdje i pretežno oblačno vrijeme, ujutro na kopnu uz mjestimičnu maglu. Na sjevernom Jadranu te u Gorskom kotaru i Lici već od jutra je moguća povremena kiša ili pokoji izraženiji pljusak, a drugdje se kiša očekuje navečer te osobito tijekom noći na nedjelju, kada će uz osjetno zahladnjenje u višem gorju prijeći u susnježicu i snijeg.

Puhat će umjeren do jak jugozapadnjak, u gorju s olujnim udarima, a na Jadranu i jugo. Najviša temperatura između 11 i 16 Celzijevih stupnjeva, prognozira za danas Državni hidrometeorološki zavod.

Tek sutra stiže prava promjena

Sutra će prevladavati oblačno s kišom, u višem gorju i snijegom, a u Gorskom kotaru i Lici očekuje se novi snježni pokrivač. Glavnina kiše u unutrašnjosti će pasti u noći i prijepodne kada i u nizinama može biti susnježice. 

Zoran Vakula najavljuje veliku promjenu vremena ovog vikenda, kao i mogućnost susnježice u nizinama. Otkrio je i što nas čeka početkom idućeg tjedna.

"U nedjelju u unutrašnjosti jača promjena vremena s prolaznim, ali intenzivnijim oborinama, te zahlađenjem. Kiša će u gorju prijeći u susnježicu i snijeg, uz stvaranje snježnog pokrivača, a susnježice može biti i u nižim predjelima. Zapuhat će umjeren do jak sjeverac i sjeveroistočnjak. U ponedjeljak će vjetar postupno slabjeti, oborine do jutra prestati, a na zapadu se razvedravati. Još izraženiji jutarnji minusi očekuju se u utorak, kada će prevladavati sunčano. U srijedu već novo naoblačenje, ponegdje i oborine", prognozira Vakula za HRT.

"Na Jadranu u nedjelju kiša, u Dalmaciji mjestimice i obilnija, uz grmljavinu. Nakon umjerenog i jakog juga i jugozapadnjaka, zapuhat će jaka i olujna bura, već ujutro na sjevernom Jadranu uz zahladnjenje. U ponedjeljak i utorak većinom sunčano i hladno, a bura i sjeverni vjetar će postupno slabjeti. U srijedu ponovno jačanje juga, te naoblačenje i kiša, mjestimice vjerojatno i obilnija", dodaje.c

25.11.2017. 12:01:00
http://metro-portal.hr/stize-snijeg-i-hladnoca-pripremite-se/108760/