Metro-portal.hr

objavljeno 29.01.2011. 14:30:00
NA BAZI VODIKA

Stiže revolucionarno gorivo s još boljom cijenom - 1 kuna po litri!

Umjetno gorivo koje košta 1 kunu po litri moglo bi se naći na tržištu za tri godine

Naime, britanski znanstvenici modificiraju formulu za gorivo na bazi vodika, koje će funkcionirati u postojećim automobilima i motorima. S vodikom kao osnovom umjesto ugljika, neće biti proizvodnje štetnih ispušnih plinova prilikom sagorijevanja, što ovo gorivo čini povoljnijim za okoliš kao i za novčanik.

Prvi testovi predviđeni su za iduću godinu, a ukoliko sve prođe u redu, ovo iznimno jeftino gorivo moglo bi se naći na tržištu u roku od 3 do 5 godina. Profesor Stephen Bennington, voditelj projekta, objašnjava: "Vodik je savršeno gorivo jer ima tri puta više energije od nafte po jedinici težine, a kada sagorijeva ne proizvodi niša osim vode. Naše novo gorivo nudi prave potencijale za automobile, avione i ostala vozila koja trenutno koriste ugljikovodike."

Prema dosadašnjim računicama, gorivo bi moglo koštati 1 kunu po litri, a čak i s raznim porezima i maržama cijena ne bi trebala prelaziti 5 kuna po litri, što je duplo jeftinije od trenutne cijene. Energija iz vodika mogla bi se koristiti i za proizvodnju struje. No trenutne metode njegovog uskladištenja su skupe i ne baš sigurne.

Kako bi riješili ovaj problem, znanstvenici iz laboratorija Rutherfor Appleton, Londonskog sveučilišta te Sveučilišta Qxford pronašli su način uskladištenja vodika u sićušne mjehuriće koji se mogu točiti poput tekućine. Stephen Volker iz kompanije Cellar Energy, koja razvija ovu tehnologiju dodaje: "Uspjeli smo načiniti mikro-mjehure koji se mogu koristiti u postojećim vozilima kako bi zamijenili goriva na bazi nafte. Rani pokazatelji govore nam da se ovi mikro-mjehuri mogu koristiti u postojećim motorima bez potrebe za modifikacijom."

Rezervoar ovog novog goriva, kojemu se još traži ime, trebao bi trajati oko 500 km, koliko inače traje i konvencionalno gorivo.


29.01.2011. 14:30:00
http://metro-portal.hr/stize-revolucionarno-gorivo-s-jos-boljom-cijenom-1-kuna-po-litri/54693/