Metro-portal.hr

objavljeno 07.04.2011. 19:28:00
E TO NAM TREBA!

Stiže pilula koja kriminalce pretvara u dobre ljude?

Farmacija napreduje krupnim koracima, a navodno bi svjetlo dana uskoro mogao ugledati lijek za moralnost

Medicina
Medicina (Free Digital Photos)

Na tržištu već postoje lijekovi koji utječu na ponašanje, a mnogi koji su u fazi testiranja obavijeni su velom tajne. Jedni popravljaju raspoloženje, drugi smiruju nervozne i preplašene, a pojedine tvari, poput fluoksetina, utječu na naše ponašanje u društvu.

Fluoksetin se obično propisuje ljudima koji boluju od teške depresije, a novija istraživanja pokazuju da bi mogao kriminalce pretvoriti u moralne osobe. Ukoliko je to doista točno, pilula bi u budućnosti mogla utjecati na naše predodžbe o dobru i zlu, zatvori bi postali suvišni, a sudovi bi kriminalce kažnjavali s doživotnim uzimanjem "lijeka za moralnost".

"Takva bi pilula mogla biti korisna ako zločincima oduzima agresivnost i jamči da neće ponoviti svoje nedjelo. Pilula bi u tom slučaju bila učinkovitija od doživotnog zatvora. No, zločincima bismo trebali ostaviti izbor, nikoga ne bismo smjeli prisiljavati na uzimanje tableta", kaže Thorsten Galert iz europske Akademije za istraživanje posljedica znanstvenog i tehnološkog napretka.

S Galertom se načelno slaže i voditelj Instituta za medicinsku etiku Sveučilišta Bochum, Jochen Vollmann, koji ujedno upozorava da ljudsko djelovanje ne možemo svesti na biokemijske procese.

"Rasist koji je progutao jednu takvu pilulu neće postati tolerantniji prema drugačijim običajima i strancima. Pilula utječe samo na biokemijske procese u mozgu, a ljudsko djelovanje određeno je odgojem, okruženjem, socioekonomskim statusom i drugim vanjskim i unutarnjim utjecajima", izjavio je Vollmann za Welt-Online.

Pilulu koja diže osjećaj za moral trenutno testira nekoliko skupina farmaceuta u europskim poduzećima i institutima. Nije precizirano kada bi se mogla pojaviti na tržištu. 

07.04.2011. 19:28:00
http://metro-portal.hr/stize-pilula-koja-kriminalce-pretvara-u-dobre-ljude/57473/