Metro-portal.hr

objavljeno 11.09.2012. 12:07:00
BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA

Stiže nam hladni val, možda i snijeg

U četvrtak temperature padaju i 15 stupnjeva, tek za vikend se vrijeme može malo normalizirati

Očekuje nas hladni val i kiša
Očekuje nas hladni val i kiša (Arhiva)

Zbog približavanja i premještanja hladnog frontalnog poremećaja preko naših krajeva sutra će biometeorološke prilike u Hrvatskoj biti nepovoljne, a nepovoljan utjecaj nastavit će se i u četvrtak, dok će u petak u zapadnim predjelima Hrvatske biometeorološke prilike biti povoljne, priopćio je danas Državni hidrometeorološki zavod.

Sutra se kod meteoropata može javiti razdražljivost, umor, glavobolja, tegobe sa snom, a mogući su i bolovi na mjestima ranijih ozljeda. Pojačane tegobe uzrokovane vremenom mogu osjećati reumatičari, astmatičari i srčani bolesnici, navodi DHMZ u biometeorološkoj prognozi za Hrvatsku od 12. do 14. rujna.

U četvrtak, 13. rujna, biometeorološke će prilike biti nepovoljne što bi moglo uzrokovati poteškoće meteoropatima i kroničnim bolesnicima. Meteoropati bi mogli patiti od nesanice i glavobolje, a oblačno i kišovito vrijeme moglo bi utjecati na slabije raspoloženje. Kod kroničnih bolesnika moguće su pojačane tegobe. U zapadnim će krajevima tijekom dana nepovoljan vremenski utjecaj slabiti, pa bi se trebale smanjiti i poteškoće kod ljudi osjetljivih na vrijeme.

U petak, 14. rujna, biometeorološke prilike će u zapadnim predjelima Hrvatske biti povoljne. Manje tegobe moguće su još kod izuzetno osjetljivih ljudi, astmatičara i reumatičara.

Na istoku Hrvatske i na južnom Jadranu utjecaj vremena će biti još uvijek razmjerno nepovoljan, uz nešto jače izražene tegobe na istoku. Meteoropati se mogu žaliti na slabije raspoloženje i glavobolju, a tegobe uzrokovane vremenom mogli bi osjećati i kronični bolesnici.

U kontinentalnom dijelu zemlje i na području sjevernog Jadrana koncentracija peluda ambrozije bit će visoka. Na području južnog Jadrana koncentracija peluda korova biti će umjerena uz prevladavanje peluda ambrozije i crkvine.

Biometeorološku prognozu izrađuje Državni hidrometeorološki zavod u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".

Pratite Metro portal na Facebooku Twitteru.

11.09.2012. 12:07:00
http://metro-portal.hr/stize-nam-hladni-val-mozda-i-snijeg/73835/