Metro-portal.hr

objavljeno 05.12.2012. 20:26:00
SC

Stiže nam 9. Velesajam kulture!

Neobično bogat program Kulture promjene za ove recesijske prilike pokazuje da volja i želja mogu nadjačati probleme

I ove godine sjajan Velesajam kulture
I ove godine sjajan Velesajam kulture (Kultura promjene)

Deveto izdanje Velesajma kulture, tradicionalne manifestacije Kulture promjene Studentskog centra koja na kraju svake godine predstavlja autorske radove iz svih područja umjetnosti, ali i znanosti, održat će se u svim prostorima Studentskog centra u Zagrebu od 13. do 16. prosinca 2012.  Ulaz na sve programe je besplatan!

Ovogodišnji Velesajam kulture donosi nam zaista bogat program iz svih područja umjetničkog djelovanja. Tako će zagrebačkim Studentskim centrom, kroz 4 dana, prodefilirati preko 150 izvođača, a svoja će umijeća, znanja i talente predstaviti kroz 25 programa.

Cilj nam je i dalje raznovrsnim i bogatim kulturnim programom promovirati i poticati autorski rad širokog kruga sudionika u području umjetnosti - kazalište, performans, ples, film, književnost, likovna i glazbena umjetnost, dizajn, moda - ali i različite vještine i znanja, naglasila je izvršna producentica festivala Silvija Stipanov.

I ove godine Velesajam je bez tematskog ograničenja, tako da je na natječaj stigla zaista impresivna paleta projekata i radova, a uz one koji su dobili pozivnicu, odnosno one koje smo sami pozvali, vjerujem da će publika uživati u pravom malom rasadniku kulture, dodala je Stipanov.

Kazališni program ove godine nudi 10 naslova. Koreografi Roberta Milevoj & Tomislav Feller dolaze nam s predstavom "Rachel & Sonny", mladi redatelj Vedran Hleb predstavit će nam svoj uradak „Žena od prije", a Paolo Tišljarić s čak dva naslova: Čekaonica ili tragedija o napaćenomu narodu -predstava je koja okuplja mlade  glumce iz regije te Interes prema surovome životu nestao je poput dima (prema motivima iz kratkih priča Daniila Harmsa).Pogledat ćemo i predstavu" Čovjek od jastuka"u režiji Morane Novosel, plesni projekt Brune Isakovića „Zaziv", dok kazališna udruga Kufer stiže s predstavom"Bolest smrti" redatelja Saše Božića,.

Glazbeni program na svojim će plećima ponijeti netom oformljeni bendovi, no s već podosta sviračkog staža. Pod nazivom B's FUNstellation (skraćeno od Baja's) krije se šest glazbenika mlađe hrvatske i slovenske jazz generacije koje je okupio trubač Zvonimir Bajević u proljeće 2012. Članovi ovog sastava, do sada su surađivali s mnogobrojnim glazbenicima te sudjelovali u različitim projektima poput Elvis Stanić Group, Jazz Me Do Quintet, Satellite Quartet, Tamara Obrovac Transhistria Ensemble, Jazz Orkestar HRT-a, HGM Jazz orkestar Zagreb, Zoran Predin i itd. Za ovogodišnji festival pripremili su hrpu dobrog groove jazza, stoga očekujte plesnu atmosferu.

Iduća uzdanica festivala je Londiner, novi indie/rock sastav nastao u jesen prošle godine u Zagrebu.  Debitantski album radnog naziva „Sve te stvari čine se u pravu, ali nisu" je u fazi snimanja za Croatia Records. Valja napomenuti da se prvi singl "Mene tražiš" održao deset tjedana na top listi "Cener" radija 101.

Slijedi indie bend, Big Strip Gorila nastao 2010. Kažu za sebe da im je zvuk moderno rockerski. Iza sebe već imaju i  EP koji su simbolično nazvali "Big Strip Gorila EP" i s kojeg je skinut najavni singl "U stilu tebe". Već su dijelili pozornicu s Partibrejkersima i Darkom Rundekom, ali i odsvirali 30-ak koncerata . Tu je i nezaobilazni Kset Caffe -glazbeno zabavni program Kluba studenata elektrotehnike, prezentacija radionice zapadnoafričkih ritmovaVelesajamske karaoke, DJ programi i još neka iznenađenja.

Iz likovnog programa izdvajamo izložbu "Portret Muzičkog salona" fotografa Mateja Grgića, izložbu skate fotografija "My Way" Kristijana Smoka u predvorju Kina i tri video instalacije: FractalScapes - Interaktivan prijedlog Fraktalne Geometrije, Mreža u pokretu te Mah Mah ( Hack Vulgaris- umjetničko-elektronski-VJ-zvučni sastav,)

U Galeriji SC očekuju nas Modni blogeri i njihov program "Blog on".Tijekom Velesajma kulture, virtualni svijet mode iz osobnog ormara seli se u prostor Galerije SC koja postaje središnjica mode za svakoga. Ako imate pitanja, trebate savjete o odijevanju i stilu, želite čuti i vidjeti o svijetu mode iz prve ruke ili samo želite popiti kavu u dobrom društvu, dođite i družite se s modnim blogerima i sudjelujte u planiranim razgovorima, revijama i radionicama!

Na Velesajmu blogaju Ljupka TanevskaMirna Huhoja, Dino BonačićAna KaradžoleMarija NikšićJuraj SotošekAntonia Ponoš i Manuel Maligec.

Naši dugogodišnji prijatelji, Skate klub Shpaolin, ove nam godine stižu s programom, koji osim navedene izložbe skate fotografija  uključuje i skate natjecanje „Chill night skate contest" u predvorju Kina te glazbeni program u Sretnoj kući.

Program Filmskih mutacija - festivala nevidljivog filma, pod nazivom„Slika katarze" također će nam se pridružiti na 9. Velesajmu kulture, kao i nekoliko samostalnih filmskih naslova, od kojih izdvajamo kultne Plan 9 from Outer Space i Night of the Living Dead .

Za sve ljubitelje novih tehnologija, naš I´MM lab, pripremio je radionicu „Biohacking vs Biopunk", a za zaljubljenike u stih tu je Književni salon koji će ugostiti mladog pjesnika Aleksandra Hut Kona.

Internetski magazin pop kulture Ravnododna.com i udruga Jedna nova poruka predstavit će svoj rad, a u programu "Otvorena redakcija"kroz dvosatnu će raspravu prošetati temama koje dotiču sadržajni i formalni modus operandi specijaliziranog medija u internetskom prostoru kao i trenutnu poziciju nezavisnih kulturnih medija i projekata u Zagrebu i Hrvatskoj.

Svoje (ne)znanje o svemu i svačemu, posjetitelji mogu provjeriti u kvizu prigodnog imena "Kvizna situacija" koji priprema ekipa Dada Jihad, svestranog Maria Kovača.

05.12.2012. 20:26:00
http://metro-portal.hr/stize-nam-9-velesajam-kulture/75263/