Metro-portal.hr

objavljeno 05.06.2008. 05:36:13

Stipe Mesić Zagorcu nudio pokajništvo?

Umirovljeni general namjestio snimanje, tvrdi predsjednik

Mesić jamči Zagorcu pravedno suđenje pred hrvatskim sudom
Mesić jamči Zagorcu pravedno suđenje pred hrvatskim sudom (Vlado Kos/CROPIX)

Unatoč svemu Zagorec će biti izručen, ne treba se ništa plašiti hrvatskog pravosuđa. Bit će pravedno suđen i to po zakonima ove zemlje za koju je odlikovan s najviše odlikovanja - komentirao je u srijedu na obilježavanju Dana Osječko-baranjske županije predsjednik Stjepan Mesić pojavu snimke tajnog sastanka svog  savjetnika Saše Perkovića s Vladimirom Zagorcem, održanog u svibnju prošle godine. Snimku je objavio portal Javno.hr .

- Ništa nije bilo objavljeno da se to nije dogodilo, to se dogodilo, samo logika je da je Zagorec koji je postavio uređaje za snimanje bio taj koji je pozivao. To je logika, zamislite da je moj savjetnik išao tamo i postavio sebi ove uređaje za snimanje. To samo idiot može pomisliti. Idiota, baš takvog, u politici nema.

Skraćena snimkaJavno.hr objavio je skraćenu snimku razgovora koji su 25. svibnja 2007. u bečkom hotelu SAS Radison vodili umirovljeni general Vladimir Zagorec i savjetnik predsjednika RH za nacionalnu sigurnost Saša Perković. 

Zagorec poziva da će otkriti sve što se tiče novca, ali hrvatsku javnost ne interesira kamo su otišli novci i ti milijuni koji su trebali doći u Hrvatsku za obranu i obnovu. Hrvatsku zanima je li Saša Perković išao svojom voljom ili ga je ovaj zvao. Normalno da ga je Zagorec pozvao, jer je namjestio snimanje misleći da će time  pomoći sebi i da neće biti izručen Hrvatskoj - dodao je Mesić.

Na konstataciju da Zagorec u snimci napominje kako ima veliko povjerenje u predsjednika osobno, Mesić odgovara: - Ma mene on ne zanima.

Predsjednik je demantirao napise kako je Rim napustio zbog neadekvatog prijema, istaknuvši  da samo nije želio čekati blindirano vozilo, već se s aerodroma odlučio odvesti vozilom ambasade.

Na snimci objavljenoj na  Javno.hr.  može se pak vidjeti da Mesićev izaslanik Zagorcu nudi pomoć u rješavanju ‘problema’ s pritvorom, dakle s međunarodnom tjeralicom i izručenjem, sve u okviru ‘pravne procedure’. Zauzvrat traži podatke o računima u inozemstvu te osobama koje su sudjelovale u njegovu transferiranju. Perković pritom kaže kako ga zanimaju svi, bez zadrške - ministri, premijeri pa čak i sam pokojni predsjednik Tuđman. (METRO) 

05.06.2008. 05:36:13
http://metro-portal.hr/stipe-mesic-zagorcu-nudio-pokajnistvo/8155/