Metro-portal.hr

objavljeno 10.04.2009. 22:58:11
JEDRENJE

Stipanović treći u Laseru na Mallorci

U uzbudljivom finalu hrvatski su jedriličari nastupili u tri klase na Trofeju princeze Sofije.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)

U akvatoriju španjolske Palma de Mallorce u petak je završio Trofej princeze Sofije, a u uzbudljivom finalu hrvatski su jedriličari nastupili u tri klase i pokazali da su dobro odradili pripreme u zimskom periodu.

Tonči Stipanović (Mornar, Split) pobijedio je finalni plov za odličja u klasi Laser, što mu je donijelo mjesto na trećoj stepenici pobjedničkog postolja. Vodeći Britanac Nick Thomspon znao je da mu je prema bodovima jedina prava prijetnja u finalu Daniel Mihelić (Galeb, Kostrena) i samo je na njega pazio. Britanac i Daniel su ušli predposljednji i posljednji u cilj. Thompson je zadržao prvo mjesto na regati, a Daniel je pao na četvrto u konačnici. No, i to mu je bilo dovoljno da prema neslužbenim rezultatima koje još mora potvrditi Svjetski jedriličarski savez preuzme vodstvo u ukupnom poretku Svjetskog kupa.

"Danas je prošlo malo lošije nego što sam očekivao, napravio sam grešku na startu, tu je Britanac Thompson iskoristio priliku da me kontrolira i čuva. Ostao sam tako najviše desno, a lijeva je strana bila favorizirana i došao sam među posljednjima na oznaku. Jednostavno nikako se nisam mogao 'očistiti' i voziti slobodno, uvijek je tu bio Britanac koji me i čuvao i pokrivao, i nisam imao šanse doći bolje nego što sam došao. Danas je bila velika škola, na greškama se uči. U ovom trenutku nisam baš veseo, ali sve skupa sam zadovoljan s regatom", rekao je Mihelić.

Tina Mihelić (Labud, Split) u Laser Radialu ostala je četvrta u ukupnom redoslijedu nakon što je u finalnom plovu zauzela osmo mjesto. Prema neslužbenim rezultatima u ukupnom poretku Svjetskog kupa Tina je i dalje druga, smanjila je za dva boda zaostatak za vodećom Amerikankom Annom Tunnicliffe, koja je u Palmi natjecanje završila na šestom mjestu.

"Završila sam četvrta na regati i iskreno nisam se nadala da ću biti toliko dobra. Očekivala sam otprilike plasman među deset, ali ovo četvrto mjesto je odlično. U finale sam ušla s malom bodovnom razlikom u odnosu na drugu i treću, nisam ih uspjela stići, no zadržala sam četvrto i s tim sam zadovoljna, jer ipak su iza mene završile primjerice i Anna Tunnicliffe i Evi van Acker koje su vrhunske jedriličarke. Nije bilo baš previše plovova i uvjeti su za jedrenje bili dosta teški. Trebam poraditi na startevima, nadam se da će u Hyeresu biti bolje", smatra Mihelić.

U klasi Finn imali smo također dva predstavnika u finalu. Marin Mišura (Split), unatoč podužoj stanci zbog bolesti, vraća se kući više nego zadovoljan. Osmo mjesto na regati Svjetskog kupa nakon godinu i tri mjeseca izbivanja s regatnih polja veliki je uspjeh. Ivan Kljaković Gašpić (Zenta, Split) smjestio se jednu stepenicu niže, na deveto mjesto. Pobjednik regate je Britanac Giles Scott.

"Došao sam nakon duge stanke i nisam posebno očekivao neki rezultat. Plan je da se malo pomalo počnem vraćati u regatu, da osjetim brod. Plasman među prva tri nisam ni očekivao, niti mi je to bio cilj, cilj mi je bio samo što više jedriti. U finalu se flota brzo razvukla, nije bilo posebno zanimljivo, kako smo okrenuli prvu oznaku tako smo ušli i u cilj. Sad idem ravno u Hyeres, pet-šest dana treninga i onda kreće nova regata", kazao je Mišura.

Slijedeća regata Svjetskog kupa jedri se vrlo brzo, od 18. do 24. travnja u francuskom Hyeresu. Dio hrvatskih jedriličara se vraća kući na kratki odmor, a dio će produžiti iz Španjolske za Francusku. (hina/metro-portal)

10.04.2009. 22:58:11
http://metro-portal.hr/stipanovic-treci-u-laseru-na-mallorci/16481/