Metro-portal.hr

objavljeno 06.11.2009. 11:14:04
appleov čelnik

Steve Jobs je direktor desetljeća

Časopis Forbes piše da je Jobs s Appleom uvelike izmijenio glazbenu, filmsku i industriju mobilne telefonije

(Wikipedia)

Časopis Fortune proglasio je direktorom desetljeća čelnika Applea Stevea Jobsa, koji je bez ičije pomoći spasio Apple, izazvao revoluciju na području glazbe na internetu, stvorio najbolji pametni telefon na svijetu i promovirao Pixar u dominantnu tvrtku za kompjutorsku animaciju.

To što je Jobs uspio reorganizirati čak četiri grane industrije - kompjutorsku, glazbenu, filmsku i onu mobilne telefonije, Fortune smatra postignućem bez presedana.

"Često ga se proglašava šoumenom, rođenim trgovcem, mađioničarom koji mijenja percepciju stvarnosti, tiraninom-perfekcionistom", ističe Fortune. "To je, naravno, posve točno i apsolutno pridonosi legendi o njemu".

Časopis Jobsa izjednačava s Henryjem Fordom, PanAm-ovim Juanom Trippeom i Conradom Hiltonom.

"U proteklome desetljeću, Jobs i Apple osvojili su i uvelike izmijenili glazbenu, filmsku i industriju mobilne telefonije. Apple je ostao aktivan i u kompjutorskoj industriji, gdje nastavlja s inovacijama kao što to čini već desetljećima. Preoblikovanje jedne grane industrije predstavlja životno postignuće, a kamoli ne četiriju".

Izvješće obuhvaća Jobsova postignuća od njegovog povratka u Apple 1997., nakon 12 godina izopćenosti iz kompanije koju je utemeljio.

Bilo mu je potrebno nekoliko godina da ponovno postavi Apple na noge. Kompaniji je prijetio stečaj čak i nakon što je uveo dugoročnu strategiju digitalizacije i revolucionarni softver i glazbeni player iTunes 2000.

Apple sada ima 34.000 zaposlenika i njegova se vrijednost procjenjuje na preko 170 milijardi dolara. Jobs je istodobno radio na razvoju kompjutorske animacije pod brendom filmskog studija Pixar, kojega je 2006. prodao Disneyu za 7,5 milijardi dolara. (hina/metro-portal)

06.11.2009. 11:14:04
http://metro-portal.hr/steve-jobs-je-direktor-desetljeca/25857/