Metro-portal.hr

objavljeno 07.06.2013. 21:01:00
PAZITE

Štetne svakodnevne navike o kojima ne razmišljamo

Svakodnevni rituali ponekad se pretvore u štetne navike koje jednostavno ponavljamo bez razmišljanja

Ne mislimo baš na ovakvo ponašanje :)
Ne mislimo baš na ovakvo ponašanje :) (Shutterstock)

Vjerojatno samo ljudi u teškim zabitima ne znaju da treba izbjegavati brzu hranu, alkohol i pušenje, no iznenadili biste se koliko dnevnih rutina zapravo šteti našem zdravlju i bilo bi ih bolje promijeniti.

Nakon što operete zube, vjerojatno ih isperete. E, to je pogrešno, jer na taj način ispirete i tanki zaštitni sloj koji je pasta za zube napravila. Uz to, zube je najbolje prati barem pola sata nakon jela, a ne odmah. 

Svakodnevno tuširanje je na prvi pogled sjajna stvar, no zapravo na taj način isušujete i oštećujete kožu, pogotovo ako koristite topliju vodu i jake sapune. Takva je koža podložnija infekcijama, a i traži više krema koje će vam prilično opustošiti novčanik. 

Kuća treba biti uredna, no ako to radi samo jedna osoba u kućanstvu, to postaje prilično opasna navika jer je dokazano da u tom slučaju raste krvni tlak osobe koju su zapala sva zaduženja oko čišćenja. 

Tko ne voli sjediti na WC školjki i čitati nešto? Dobro, sigurno ne svi, no takvih je jako puno. Ipak, predugo svakodnevno sjedenje u prilično neprirodnom položaju može uzrokovati ozbiljne probleme s crijevima i hemeroide.

Loše disanje još je jedna od stvari na kojoj bi definitivno trebali poraditi. Kao bebe ste počeli disati iz trbuha i tako biste trebali i nastaviti, no odrasli imaju tendenciju disanja iz grudi što u donjim dijelovima pluća ostavlja ustajali zrak. Kako je to najtoplije i najvlažnija zona pluća u kojoj se najučinkovitije prenosi kisik u krv i izbacuju štetne tvari, bilo bi vrijeme da se vratite starom načinu disanja.

Nakon večere najlakše se uvaliti na kauč pred televizor i ne raditi ništa, ako baš ne morate. No, neaktivnost tijekom večeri u kombinaciji s konzumacijom hrane rezultira masnim naslagama. Ako većinu dnevnih kalorija unesete ujutro, potrošit ćete ih tijekom dana, a oni koji vole navečer pustošiti frižider trebali bi nakon toga u šetnju barem dvadesetak minuta.

07.06.2013. 21:01:00
http://metro-portal.hr/stetne-svakodnevne-navike-o-kojima-ne-razmisljamo/78602/