Metro-portal.hr

objavljeno 28.04.2009. 10:02:00

Stepenice - ukras prostora

Atraktivno stubište u interijeru ostavit će bez daha svakog tko kroči u vaš dom

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Foto: Šubarić promet)

Jednokrake, dvokrake, spiralne, zavojite..., drvene, kamene, staklene... odabir ovisi o veličini prostora u koji se smještaju, ukusu pojedinaca te stilu i materijalu koji prevladava u prostoru.

Preporučljiva visina

Prvi i najvažniji zahvat prilikom projektiranja stubišta je zadovoljiti statičke zahtjeve, bilo da se radi o betonu, drvetu ili metalu kao nosivoj konstrukciji. Bez potrebne stabilnosti i čvrstoće stubište ne može zadovoljiti svoju funkciju. Visina i raspoloživi prostor  za smještaj stubišta glavni su faktori za određivanje visine stuba.

Preporučljiva visina stube je od 15 cm do 17,8 cm iako se izvode i od 18 cm do 20 cm. Ovakve visine su preporučljive za stambene prostore u kojima nema dovoljno mjesta za potrebnu dužinu stubišnog kraka i u kojima žive mladi ljudi kojima svladavanje visokih stuba neće predstavljati opterećenje.

Sljedeći bitan zahtjev jest postizanje potrebne protukliznosti. Ovo je osobito bitno za obitelji s malom djecom, koja se u svojoj razigranosti i nepažnji mogu ozlijediti. Odabirom pravilnih materijala ili postavljanjem protukliznih traka riješit ćete ovaj problem.

FunkcionalnostVažno je zapamtiti da ljepota i atraktivnost moraju uvijek biti u službi funkcionalnosti kako bi dale vrhunski rezultat i kvalitetu.

Osiguranje zaštitnom ogradom minimalne visine 100 cm također je nužan faktor za pravilnu i sigurnu funkciju stubišta. Često se zbog atraktivnih interijerskih rješenja izbjegava postavljanje stubišne ograde, no takva se rješenja mogu izvesti isključivo u privatnim prostorima i na vlastitu odgovornost.

Rasvjeta

Stubište će se istaknuti u svojoj ljepoti, izraženoj odabranom vrstom nosive konstrukcije i obložnog materijala, nakon što ste zadovoljili sve prethodno navedene uvjete. Ljepota i atraktivnost moraju uvijek biti u službi funkcionalnosti da bi dale vrhunski rezultat i kvalitetu. Bogatstvo stubišta izraženo odabirom i obradom materijala može naglasiti stil uređenja koji ste odabrali.

Transparentna stubišta sa staklenim ogradama učinit će prostor atraktivnim, a u njemu se doimati elegantno i nenametljivo. Rasvjeta integrirana sa stubištem može rezultirati vrhunskim interijerskim rješenjima u kojima se ono noću pretvara u rasvjetno tijelo i centralnu točku prostora.

Naglaske i interijerske atrakcije nastojte uvijek izvesti prostornim elementima, koji će mu dati identitet i originalnost. Namještaj će u tom slučaju biti samo popratni dio, koji će se uklopiti u postignute estetske zahvate i ispuniti svoj funkcionalni zahtjev. (METRO) 

28.04.2009. 10:02:00
http://metro-portal.hr/stepenice-ukras-prostora/7738/